Kenyas oppositionsledare Raila Odinga uppmanar sina anhängare att stanna hemma och bojkotta torsdagens val.
Kenyas oppositionsledare Raila Odinga uppmanar sina anhängare att stanna hemma och bojkotta torsdagens val.

Oppositionen manar till valbojkott i Kenya

Oron stiger inför morgondagens omval i Kenya. En begäran om att senareläggare valet har avvisats av högsta domstolen – och oppositionsledaren Raila Odinga uppmanar människor att stanna hemma och bojkotta valet.

ANNONS
|

- Från och med i dag omformar vi Nasa (Raila Odingas parti) till en motståndsrörelse, sade Odinga till de tusentals anhängare som under onsdagseftermiddagen slöt upp för att ge honom sitt stöd i Uhuru park i den kenyanska huvudstaden Nairobi.

- Vi råder kenyaner som värdesätter demokrati och rättvisa att samlas och be sina böner på håll från vallokalerna, att helt enkelt stanna hemma, sade han och uppmanade sina jublande anhängare att säga till sina vänner och grannar att inte delta i valet.

ANNONS

Livvakt skjuten

En begäran om att senareläggare valet hade tidigare lämnats in av företrädare för människorättsorganisationer. Högsta domstolen meddelade på onsdagen att man skulle ta upp den – men backade sedan eftersom bara två av sju domare var i tjänst. En av dessa domare, Philomena Mwilu, kunde inte komma eftersom hennes livvakt skjutits och skadats av okända män dagen innan.

Företrädare för oppositionen anser att valet inte har någon legitimitet eftersom en domstol beslutat att tillsättningar av valarbetare på lokal nivå varit olagliga.

- Det vore olagligt och mot konstitutionen att genomföra valet, säger bland andra juristen James Orengo.

Men senare under onsdagen meddelade ordföranden för landets valkommission att valet kommer att äga rum som planerat trots invändningar.

- Baserat på försäkranden som denna kommission har fått av relevanta myndigheter och säkerhetsenheter, kommer valet som planerat att genomföras i morgon, den 26 oktober, sade valkommissionens ordförande Wafula Chebukat.

ANNONS

Oroligt i oppostionsfäste

Det var högsta domstolen som ogiltigförklarade valet som hölls i augusti, efter klagomål från oppositionsledaren Raila Odinga. Den sittande presidenten Uhuru Kenyatta utsågs till segrare i det valet.

Raila Odinga hoppade av valrörelsen eftersom han anser att valkommissionen inte genomfört de reformer som skulle ha behövts för att garantera ett rättvist val.

Efter onsdagens besked från HD kom genast rapporter om protester i staden Kisumu, där Odinga har ett starkt stöd.

TT-AFP-Reuters

Bakgrund: Val i Kenya

Liksom i valet 2013 stod kampen i augusti mellan den nuvarande presidenten Uhuru Kenyatta, i spetsen för partigrupperingen Jubileumspartiet, och Raila Odinga som leder Nationella superalliansen (förkortat Nasa). Valen 2007 och 2013 omgärdades av anklagelser om fusk och Odinga har hävdat att han snuvades på segern vid bägge tillfällena.

Efter valet 2007 bröt omfattande oroligheter ut som totalt kom att kosta över 1000 människor livet.

Årets val den 8 augusti var 72-årige Odingas fjärde och troligen sista försök att bli president. Även den här gången förklarade valkommissionen den sittande presidenten Uhuru Kenyatta som vinnare, med 54 procent av rösterna. Men resultatet överklagades och ogiltigförklarades den 1 september på grund av "oegentligheter".

Landets högsta domstol har lagt skulden för problemen på Kenyas valkommission, Independent Elections and Boundaries Commission (IEBC).

ANNONS