EU-parlamentets lokaler i Bryssel, varifrån en gripen man misstänks ha spionerat för Kinas räkning. Arkivfoto.
EU-parlamentets lokaler i Bryssel, varifrån en gripen man misstänks ha spionerat för Kinas räkning. Arkivfoto. Bild: Virginia Mayo/AP/TT

Ny spionskandal i EU-parlamentet – tysk gripen

En medhjälpare till den tyska ytterhögerns toppkandidat i EU-valet har gripits, utpekad som kinesisk spion.
– En attack på europeisk demokrati, säger Tysklands inrikesminister Nancy Faeser.

ANNONS

Den gripne är tysk medborgare med kinesiskt ursprung och listas som assistent i EU-parlamentet till Maximilian Krah, som är toppkandidat för ultranationalistiska AFD i kommande EU-val.

Enligt tyska åklagare är den gripne "anställd inom den kinesiska säkerhetstjänsten".

"I januari 2024 har den anklagade upprepade gånger fört vidare information om förhandlingar och beslut i EU-parlamentet. Han har också spionerat på kinesiska oppositionspersoner i Tyskland för underrättelsetjänsten", heter det från åklagarna, enligt AFP.

"En attack"

Gripandet skedde i Dresden och väcker bestörtning i både Berlin och Strasbourg, där EU-parlamentet just nu sitter samlat.

– Oerhört allvarligt. Det visar att vi lever i en tid där man måste vara väldigt vaksam. Jag är bestört, säger svenska ledamoten Karin Karlsbro (L) till TT.

ANNONS

– Vi kan ännu en gång konstatera att det finns starka krafter runt om i världen som gör allt för att förstöra för EU, säger i sin tur kollegan Alice Bah Kuhnke (MP).

I Tyskland efterlyser inrikesministern en grundlig utredning.

– Om det bekräftas att det pågår spionage för Kina i Europaparlamentet är det en attack på europeisk demokrati från dess insida, säger Nancy Faeser enligt AFP.

Kina förnekar

Peking avfärdar anklagelserna. Utrikesdepartementets talesperson Wang Wenbin hävdar att gripandet syftar till att "smutskasta och kuva" Kina och förstöra samarbetet mellan Kina och Europa.

I måndags greps ytterligare tre tyska medborgare misstänkta för spionage för Kina i ett separat fall. De misstänks ha försett Kina med information om känslig teknik som kan användas i militära syften.

Tyske EU-parlamentsledamoten Maximilian Krah talar i telefon i sessionssalen efter beskedet om att en av hans assistenter misstänks för spioneri.
Tyske EU-parlamentsledamoten Maximilian Krah talar i telefon i sessionssalen efter beskedet om att en av hans assistenter misstänks för spioneri. Bild: Jean-Francois Badias/AP/TT

Fakta: Skandaler i EU-parlamentet

Gripandet av en tysk assistent i EU-parlamentet är den senaste i en rad avslöjade skandaler under den pågående mandatperioden. Här är de två mest uppmärksammade:

* November 2020: Ungerske högerledamoten József Szájer hoppar självmant av efter att ha ertappats flyende naken från en sexfest under pågående pandemirestriktioner med narkotika i sin ryggsäck.

* December 2022: Grekiska socialdemokraten Eva Kaili grips, misstänkt för att ha ingått i en grupp som mot mutor agerat för Qatars räkning. Hemma hos henne och i en resväska hos hennes far hittas miljontals euro i kontanter.

ANNONS