Argentinska abortförespråkare demonstrerar med gröna halsdukar utanför Argentinas parlament i Buenos Aires under tisdagen.
Argentinska abortförespråkare demonstrerar med gröna halsdukar utanför Argentinas parlament i Buenos Aires under tisdagen.

Ny kamp för aborter i Argentina

Det argentinska underhuset har tagit fram ett nytt lagförslag för att legalisera aborter. Förslaget kommer bara nio månader efter att ett liknande förslag röstades ner i senaten.

ANNONS
|

Striden om aborträtten går vidare i Argentina. De demonstranter som i fjol med knapp marginal förlorade kampen fortsätter oförtrutet arbetet för kvinnors rättigheter.

Klädda i grönt, med en symbolisk grön snusnäsduk i händerna, demonstrerade tusentals personer – främst kvinnor – på ett hundratal platser under tisdagen. Den största demonstrationen hölls utanför landets parlament i Buenos Aires, där parlamentarikerna nu ska ta ställning till ett nytt lagförslag.

"Samma förslag"

Det nya förslaget – som lagts fram av politiker från flera partier – är väldigt likt fjolårets, men innehåller ytterligare skydd för kvinnor som vill genomföra aborter, oavsett sexuell identitet. Det nya förslaget tar även bort några av de juridiska krav som kan försinka en abort.

ANNONS

- I princip är det samma förslag. Men vi lärde oss en läxa förra året och har gjort några ändringar, säger Nina Burgo, grundare till en av organisationerna som kämpar för rätten till fri abort, till Reuters.

Det förslag som i augusti i fjol röstades ner med siffrorna 38–31 skulle legalisera aborter fram till den 14:e veckan. Lagförslaget mötte hårt motstånd från den katolska kyrkan, som satte press på politikerna.

Många illegala aborter

Enligt landets hälsovårdsmyndigheter utförs mellan 370000 och 520000 illegala aborter i Argentina varje år, skriver Diario Popular.

- Jag kan bara hoppas att de röstar med sitt samvete den här gången, och att de tänker på alla som dör i illegala aborter, säger en demonstrant, Abril González.

Nuvarande lagar i Argentina tillåter abort enbart vid våldtäkt, om moderns liv är i fara eller om fostret är svårt skadat. Om lagförslaget går igenom sällar sig Argentina till Uruguay och Kuba som de enda länderna i Latinamerika där abort är lagligt.

ANNONS
TT

ANNONS