72-åriga Aleksijevitj ler när hon hälsar på anhängare som samlats vid hennes lägenhet i Minsk efter att hon larmat om maskerade män vid sitt hem.
72-åriga Aleksijevitj ler när hon hälsar på anhängare som samlats vid hennes lägenhet i Minsk efter att hon larmat om maskerade män vid sitt hem. Bild: AP/TT

Nobelpristagare om regimen: Terror mot folket

Nobelpristagaren Svetlana Aleksijevitj skyddas av diplomater, sedan hon larmat om okända maskerade män vid hennes bostad. Ledande oppositionspolitiker i Belarus grips nu en efter en.
– Det som händer nu är terror mot folket, säger Aleksijevitj.

ANNONS

De maskerade männen dök upp utanför författarens lägenhet tidigt på onsdagen, säger Aleksijevitjs svenske förläggare Ola Wallin till TT.

– Vår översättare pratade med henne på telefon flera gånger under förmiddagen. Sista gången var Svetlana lågmäld och sade att "män i svarta masker är här", förmodligen utanför dörren.

En efter en har ledarpersonerna för oppositionen i Belarus försvunnit, gripits eller tvingats lämna landet under oklara former. Detta sedan protester mot president Aleksandr Lukasjenko bröt ut efter det kraftigt ifrågasatta presidentvalet i augusti.

– Det fanns risk för att också Svetlana Aleksijevitj skulle försvinna, säger utrikesminister Ann Linde (S) till TT.

ANNONS

Skyddad av diplomater

Enligt Linde kontaktade Aleksijevitj flera av sina vänner i Sverige och tog kontakt med svenska ambassaden för att få hjälp när det började knacka och ringa på dörren.

– Då åkte svenska ambassadens diplomater tillsammans med bland andra en diplomat från Litauen dit för att skydda henne. De sitter nu hemma hos henne för att se till att ingenting händer, säger Linde.

Aleksijevitj uppmanade också sina anhängare och journalister att komma dit – och blev hörsammad.

– Det som händer nu är terror mot folket, säger Aleksijevitj från sin lägenhet enligt nyhetsbyrån Reuters.

– Vi måste stå enade och inte ge upp våra mål. Det finns en risk att vi kommer att förlora vårt land, fortsätter hon.

Svenska Akademien ger i ett uttalande sitt stöd till Aleksijevitj.

"Svenska Akademien följer med bestörtning utvecklingen kring Svetlana Aleksijevitj, en Nobelpristagare med läsare över hela världen. Vi är angelägna om Aleksijevitjs säkerhet och förväntar oss att hennes medborgerliga rättigheter respekteras", skriver dess ständige sekreterare Mats Malm till TT.

"Orolig för sin säkerhet"

På nytagna bilder från sitt hem ler Svetlana Aleksijevitj när hon öppnar dörren. Men Dmitri Plax, författare och personlig vän till Aleksijevitj, säger att hon inte känner sig trygg.

– Hon är orolig för sin säkerhet, inte minst eftersom hon är ganska gammal och inte så frisk.

ANNONS

Tidigare under dagen greps advokaten Maksim Znak, som precis som Aleksijevitj är medlem i det samordningsråd som bildats av oppositionen. Han misstänks för brott mot rikets säkerhet, bland annat genom att "destabilisera landet", uppger rättsmyndigheter i Minsk. Även den framträdande oppositionspolitikern Maria Kolesnikova misstänks för brott mot rikets säkerhet. Hon greps vid gränsen mot Ukraina sedan hon rivit sönder sitt pass för att hindra myndigheterna från att deportera henne.

– Maria är vid gott mod, säger hennes advokat Lyudmila Kazak till AFP.

Fredliga protester

Oppositionskandidaten Svetlana Tichanovskaja befinner sig i exil i Litauen sedan presidentvalet. Hon uppmanar till fortsatt fredliga protester, trots rapporter om omfattande våld från regimens sida.

– Jag anser att det är omöjligt att bekämpa våld när man använder våld, säger hon enligt Reuters under ett besök i Polen på onsdagen.

Endast en av sju medlemmar i samordningsrådets ledning, med syfte att bana väg för ett fredligt maktskifte, är fortfarande fri och i Belarus – 72-åriga Aleksijevitj.

Ann Linde, som följt dramatiken i Minsk under onsdagens möte med sina baltiska och nordiska kollegor i Tallinn, säger att man kräver att de fängslade släpps.

– Det fanns stor upprördhet och stor enighet hos alla åtta länder och utrikesministrar i dag, säger Linde.

ANNONS

Rättad: I en tidigare version hade Ola Wallin fel titel.

Svetlana Aleksijevitj tillsammans med diplomater från bland annat Litauen, Slovakien och Rumänien. Konrad Rikardson, andreman vid svenska ambassaden, är den andra personen från vänster.
Svetlana Aleksijevitj tillsammans med diplomater från bland annat Litauen, Slovakien och Rumänien. Konrad Rikardson, andreman vid svenska ambassaden, är den andra personen från vänster. Bild: Konrad Rikardson/Utrikesdepartementet/TT
Svetlana Aleksijevitj pratar med journalister i sitt hem i Minsk.
Svetlana Aleksijevitj pratar med journalister i sitt hem i Minsk. Bild: STRINGER
Svetlana Aleksijevitj, som 2015 tog emot Nobelpriset i litteratur, är medlem i det råd som bildats av oppositionen i Belarus. Arkivbild.
Svetlana Aleksijevitj, som 2015 tog emot Nobelpriset i litteratur, är medlem i det råd som bildats av oppositionen i Belarus. Arkivbild. Bild: Sergei Grits/AP/TT
Oppositionspolitikern Maksim Znak. Arkivbild.
Oppositionspolitikern Maksim Znak. Arkivbild. Bild: Sergei Grits/AP/TT

Fakta: Svetlana Aleksijevitj

Föddes 1948 i västra Ukraina och flyttade sedan till en by i östra Belarus. Föräldrarna var lärare, och hängivna Sovjetmedborgare, kritiska till dotterns böcker.

Utbildade sig till journalist. Inledde på 1970-talet sitt arbete med att intervjua och samla röster till de fem böckerna i "Utopins historia", sammanlagt 2 267 sidor. Debutboken, "Kriget har inget kvinnligt ansikte", kom 1984 och kunde först efter perestrojkan tryckas i ocensurerat skick. Den berättar om kvinnorna som stred för röda armén under andra världskriget. "De sista vittnena" från 1985 handlar om samma period, men här låter Aleksijevitj dem som var barn under kriget komma till tals.

2015 tilldelades hon Nobelpriset i litteratur för sina "mångstämmiga verk, ett monument över lidande och mod i vår tid", enligt Svenska akademiens prismotivering.

2001 till 2011 levde hon i exil (bland annat som fristadsförfattare i Göteborg) på grund av trakasserierna från de statliga medierna och Aleksandr Lukasjenkos regim. Hon flyttade tillbaka till Minsk 2011.

ANNONS