Israels premiärminister Benjamin Netanyahu ställs inför omfattande protester som även har nått de militära leden i landet.
Israels premiärminister Benjamin Netanyahu ställs inför omfattande protester som även har nått de militära leden i landet. Bild: Abir Sultan/poolfoto via AP/TT

Netanyahu vill stoppa militära protester

De omfattande protesterna mot en föreslagen rättsreform i Israel fortsätter och har nått även de militära leden i landet. Premiärminister Netanyahu kräver att protestaktioner stoppas.

ANNONS
|

Många israeliska reservister har meddelat att de, i en protestaktion mot den israeliska regeringen, inte tänker tjänstgöra som vanligt.

Premiärminister Benjamin Netanyahu uppmanar militärens stabschef Herzl Halevi att förhindra detta.

– Jag förväntar mig att den militära stabschefen och säkerhetstjänsternas högsta chefer offensivt tar sig an denna vägran att tjänstgöra. Det finns inget utrymme för pliktvägran i det offentliga samtalet, säger Netanyahu.

– En stat som vill fortsätta existera kan inte tolerera den sortens företeelser och kommer inte heller att tolerera det.

700 officerare inom det israeliska flygvapnet, specialstyrkorna och säkerhetstjänsten Mossad har utropat att de från och med söndag vägrar att tjänstgöra som vanligt vid behov.

ANNONS

Netanyahus regering – den mest högerlutande som Israel har haft – vill kringskära rättsväsendets befogenheter och ge parlamentet knesset större makt. Premiärministern anser att domstolarna har haft för stort mandat att komma med invändningar, men kritiker ser det som ett klart auktoritärt steg som undergräver maktdelningen i landet.

ANNONS