Grekiska ledamoten Eva Kaili i EU-parlamentet innan hon greps i december. Arkivfoto.
Grekiska ledamoten Eva Kaili i EU-parlamentet innan hon greps i december. Arkivfoto. Bild: EU-parlamentet/AP/TT

Mutanklagade Kaili tillbaka i EU-parlamentet

Hon greps och sattes i häkte under stor uppmärksamhet i december. Men nu gör grekiska Eva Kaili comeback i EU-parlamentet.

ANNONS
|

Grekiskan har burit fotboja sedan hon släpptes ur häktet i april, men fick i torsdags besked om att hon inte längre behöver övervakas elektroniskt eller sitta i husarrest.

– Nästa vecka kommer hon att vara i EU-parlamentet för att uppfylla sina plikter, säger advokaten Michalis Dimitrakopoulos till grekiska tv-kanalen Skai TV, enligt nyhetsbyrån AFP.

Socialdemokraten Kaili, tidigare välkänd tv-journalist i hemlandet, fastnade i en omfattande polisräd i Belgien i början av december kring misstänkt korruption, främst centrerad kring ett par samhällsorganisationer. Bland annat beslagtogs en portfölj med flera miljoner euro från hennes far på ett hotell i Bryssel.

Kaili och andra inblandade har anklagats för misstänkta mutbrott i syfte "att påverka parlamentets beslut". Enligt uppgifter i belgisk press rör det sig främst om beslut till förmån för Qatar och Marocko.

ANNONS

Advokaten Dimitrakopoulos pekar ut förre EU-parlamentsledamoten Pier Antonio Panzeri som "hjärnan" i fallet och menar att Kailis fingeravtryck inte finns på några pengar.

– Hon räknar med att frias, om saken ens någonsin går till rättegång, säger advokaten enligt AFP.

Panzeri har redan erkänt och samarbetar med utredarna.

Under sin tid i häkte har Kaili röstats bort från sin position som en av EU-parlamentets 14 vice talmän.

ANNONS