Ecuadors ambassad i London, där Julian Assange vistades under sju år. Bilden är tagen förra veckan.
Ecuadors ambassad i London, där Julian Assange vistades under sju år. Bilden är tagen förra veckan.

Moreno: Britterna har gett löften om Assange

Ecuadors president Lenín Moreno säger till brittiska The Guardian att Wikileaksgrundaren Julian Assange blandade sig i andra staters angelägenheter och att han inte kunde tillåta att ambassaden i London förvandlades till en spioncentral.

ANNONS
|

"Denna verksamhet strider mot asylförhållandena. Vårt beslut är inte godtyckligt utan grundar sig på internationell rätt", skriver Moreno i mejlintervjun.

Moreno nekar till att utlämnandet av Assange till brittisk polis var ett straff för att det läckt dokument om hans familj, och nekar också till att Ecuador vikt sig efter tryck från utländska makter.

Moreno säger att Storbritannien tillhandahållit skriftliga löften om att Assange inte ska utlämnas till tredje land om han riskerar dödsstraff, tortyr eller att bli illa behandlad där.

Presidenten anser att Assanges sju år långa vistelse på ambassaden blivit en huvudvärk. Han anklagar Assange för att ha behandlat personalen på ambassaden illa.

ANNONS

"Han vidhöll ett konstant opassande hygieniskt beteende under hela sin vistelse, vilket påverkade hans egen hälsa och påverkade (ambassadens) interna klimat. Dessutom hade Assange hälsoproblem som också skulle lösas", skriver Moreno.

Julian Assanges advokat Jennifer Robinson säger till Sky att anklagelserna mot Assange är skandalösa, och menar att det är ett sätt att rättfärdiga att brittisk polis släpptes in på ambassaden för att gripa honom.

- Han har varit instängd i ett rum i sju år under ganska svåra omständigheter, säger hon.

TT

ANNONS