En rökpelare stiger upp från vulkanen Popocatépetl vid ett utbrott 2014.
En rökpelare stiger upp från vulkanen Popocatépetl vid ett utbrott 2014. Bild: Dario Lopez-Mills/AP/TT

Mexiko på helspänn när Popocatépetl mullrar

Muller, rök och aska. Den ökade aktiviteten i vulkanen Popocatépetl har fått mexikanska myndigheter att höja beredskapen. Omkring 25 miljoner människor bor inom en radie av tio mil från vulkanen vars askregn nu plågar invånarna.

ANNONS
|

Affärerna för caféägaren Lucero Márquez i staden Atlixco i delstaten Puebla går uselt. Orsaken är askutbrotten från Don Goyo, som vulkanen kallas, som gör att människor drar sig för att gå ut.

– Den första och största utmaningen är askan. Eftersom varje vindby fyller allt med aska måste du städa upp hela tiden. Den andra utmaningen när man har en affärsverksamhet är den minskade försäljningen. Det känns som det är pandemi igen, säger Márquez till nyhetsbyrån EFE.

Evakuering förbereds

Popocatépetl betraktas som en av världens farligaste vulkaner på grund sitt läge mellan miljonstäderna Mexico City och Puebla. Myndigheterna har utfärdat en varning på den näst högsta nivån, där nästa steg innebär evakuering. Över 7 000 soldater har satts in för att förberedda för en eventuell massevakuering och härbärgen har öppnats, rapporterar brittiska BBC. Invånarna uppmanas också att använda munskydd för att skydda sig mot den nedfallande askan.

ANNONS

– Problemet med askan är att den nästan är som glas med små, vassa partiklar som inte alls är bra att andas in, förklarar seismologen Björn Lund vid Uppsala universitet för TT.

Popocatépetl och den intilliggande "sovande" vulkanen Iztaccíhuatl har ända sedan aztekernas tid, och troligen ännu längre tillbaka, haft en närmast mytisk betydelse. Smeknamnet Don Goyo kommer från legenden om Don Gregorio, en äldre man som förkroppsligar vulkanens ande och som kommer ner från vulkanens krater för att varna lokalinvånare för utbrott.

Den nära 5 500 meter höga vulkanen är också flitigt förekommande i konst och litteratur. Den har en framträdande roll i den brittiske författaren Malcolm Lowrys roman "Under vulkanen" och även regissören John Hustons filmatisering av boken.

Kan få explosivt utbrott

Popocatépetls senaste stora utbrott inträffade för omkring 1 200 år sedan. Då begravdes två byar av aska och glödande stenar. Under decennierna före 1994 var Don Goyo inaktiv. Men därefter har flera utbrott inträffat som, liksom nu, lett till att flygplatser tvingats stänga och myndigheter gått ut med varningar.

Popocatépetl är en så kallad stratovulkan liksom Etna och Vesuvius i Italien. Till skillnad från sprickvulkanerna på Island och Hawaii, som mest ger ifrån sig lavaströmmar, kan stratovulkaner få explosiva utbrott av rök, askmoln och lavabomber.

ANNONS

– När det väl händer så går det fort. Det blir ett rejält askmoln som regnar ner och det kommer heta flöden av gas och sten rinnande ner för bergssluttningen i hög hastighet, säger Björn Lund.

– Då kan det vara så att områden runt vulkanen täcks av decimetertjocka lager av aska som gör att byar i närheten kan begravas, som det hände i Pompeji.

Aktiviteten övervakas

Experter övervakar kontinuerligt den seismiska aktiviteten vid vulkanen, liksom sammansättningen av gaser och fragment som den spyr ut.

– Det finns en massa olika sätt numera som man övervakar vulkaner på för att kunna förutsäga när ett stort utbrott är på gång, säger Björn Lund.

– Men det är svårt att exakt säga om det händer i morgon eller om en vecka. Därför är det väldigt viktigt att ha en plan så att man kör i gång evakueringen i tid.

En man sopar upp aska från vulkanen i staden Atlixco efter den senaste veckans utbrott.
En man sopar upp aska från vulkanen i staden Atlixco efter den senaste veckans utbrott. Bild: Marco Ugarte/AP/TT
Mexikanska myndigheter har höjt varningsnivån vid vulkanen Popocatépetl.
Mexikanska myndigheter har höjt varningsnivån vid vulkanen Popocatépetl. Bild: Anders Humlebo/TT

Fakta: Popocatépetl

Betraktas som en av världens farligaste vulkaner på grund av sitt läge i närheten av Mexico city och med omkring 25 miljoner invånare inom en radie av tio mil.

Är 5 452 meter hög och är belägen i bergskedjan Sierra Neovolcánica i centrala Mexiko.

Var inaktiv i flera decennier under 1900-talet men fick ett utbrott 1994 och har haft återkommande utbrott sedan dess.

Det senaste utbrottet startade för en vecka sedan och har lett till att myndigheterna utfärdat den näst högsta beredskapsnivån innan obligatorisk evakuering.

Det senaste stora utbrottet inträffade för omkring 1 200 år sedan. Då begravdes två byar av aska och glödande stenar.

Källa: NE, TT

ANNONS