Visselblåsaren Chelsea Manning pratar med medier inför förhöret i domstolen i Alexandria i Virginia tidigare i veckan.
Visselblåsaren Chelsea Manning pratar med medier inför förhöret i domstolen i Alexandria i Virginia tidigare i veckan.

Manning frihetsberövad tills hon vittnar

Visselblåsaren Chelsea Manning har gripits sedan hon vägrat att vittna inför en federal åtalsjury som utreder organisationen Wikileaks i USA. Hon kommer nu att hållas frihetsberövad tills hon går domaren till mötes.

ANNONS
|

“På fredag ska jag åter ställas inför en federal domstol i Alexandria, Virginia, för lagtrots. En domare kommer att granska vilka rättsliga grunder jag har för att vägra svara på frågor inför en åtalsjury", skrev Manning i ett uttalande innan domaren tog sitt beslut enligt organisationen The Sparrow Project.

Manning tillade att om domstolen bedömer att det handlar om lagtrots kan hon dömas till fängelse. Men domaren beslutade på fredagen att hon inte döms, däremot ska Manning sitta frihetsberövad tills dess att hon går med på att vittna eller tills dess att åtalsjuryns mandat löper ut, skriver nyhetsbyrån AFP.

ANNONS

Manning hette tidigare Bradley i förnamn och var underrättelseanalytiker i Irak. 2013 dömdes den då 22-åriga Manning till 35 års fängelse för bland annat spioneri och stöld för att ha lämnat över mer än 700000 dokument och videor till Wikileaks. En av videorna som visade hur USA:s militär skjuter ihjäl åtta civila, varav två journalister, väckte avsky världen över.

Hon benådades i januari 2017 av president Barack Obama.

TT

ANNONS