Palestinier sörjer anhöriga som dödades i de israeliska attackerna mot Rafah under natten till måndagen.
Palestinier sörjer anhöriga som dödades i de israeliska attackerna mot Rafah under natten till måndagen. Bild: Fatima Shbair/AP/TT

Många civila döda när Israel fritog två gisslan

Uppemot 100 människor dödades i israeliska anfall mot Rafah i södra Gazaremsan natten till måndagen, enligt Hamastrogna hälsomyndigheter.
Anfallen skedde i samband med att två gisslantagna män fritogs, uppger Israels militär (IDF).

ANNONS

Siffrorna över antalet dödade är osäkra och varierar – enligt hjälporganisationen Palestinska Röda Halvmånen (PRCS) handlar det om över 100 dödsoffer, medan andra källor anger lägre antal. Vårdkällor i Rafah betonar att det bland offren finns många kvinnor och barn.

I skydd av flyganfallen fritog israelisk militär, polis och säkerhetstjänst de två männen, bägge med israeliskt samt argentinskt medborgarskap. 60-årige Fernando Simon Marman och 70-årige Louis Har kidnappades båda från kibbutzen Nir Yizhak när den militanta palestinska rörelsen Hamas attackerade Israel den 7 oktober, enligt IDF, och fritogs från en hårt bevakad lägenhet under dramatiska former innan gryningen den 12 februari.

ANNONS

Hyllas i Israel

Strax efter att lägenheten stormats med hjälp av sprängämnen besköts kringliggande områden från luften. Enligt IDF fungerade flygräderna som en avledningsmanöver för att kunna föra ut gisslan ur Rafah och samtidigt "anfalla Hamasterrorister i området".

Marman och Har fördes efter fritagningen till sjukhus i Israel för undersökning. De uppges vara vid god hälsa och har fått träffa sina anhöriga. Fritagningen hyllas som en liten – men symbolisk – seger i Israel.

Offensiv förbereds

130 personer som tagits som gisslan av Hamas bedöms enligt israeliska myndigheter finnas kvar i Gaza, men ett 30-tal av dem tros vara döda. Bara de senaste dygnen har, enligt Hamas, minst två ur gisslan dödats och ytterligare flera skadats i israeliska attacker mot Gazaremsan.

Israels premiärminister Benjamin Netanyahu har sagt att en markoffensiv förbereds mot Rafah, men USA och EU har varnat för de humanitära konsekvenserna.

På måndagen utlovar Netanyahu "fortsatt militär påtryckning" för att befria fler ur gisslan.

Louis Har och Fernando Simon Marman kramar sina anhöriga på ett sjukhus i Israel i efter att ha fritagits från fångenskapen i Gaza.
Louis Har och Fernando Simon Marman kramar sina anhöriga på ett sjukhus i Israel i efter att ha fritagits från fångenskapen i Gaza. Bild: IDF/AP/TT
ANNONS