President Emmanuel Macron besöker gatorna vid Triumfbågen efter lördagens våldsamma protester.
President Emmanuel Macron besöker gatorna vid Triumfbågen efter lördagens våldsamma protester.

Macron möttes av förödelse på Paris gator

Frankrikes president Emmanuel Macron möttes av övergivna barrikader och utbrända bilar när han besökte gatorna i Paris efter lördagens våldsamma protester. Han har under dagen hållit krismöte men det kommer ej bli aktuellt med något undantagstillstånd, enligt Reuters källor.

ANNONS
|

Det blev ett mörkt facit efter lördagens demonstrationer på och omkring paradgatan Champs-Élysées i Paris. Bilar och byggnader stacks i brand, poliser fick stenar kastade mot sig, över 260 personer skadades och över 400 greps.

Protesterna krävde även ett dödsoffer under natten, då en bilförare omkom i en olycka vid en vägspärr uppsatt av Gula västarna, som demonstranterna kallar sig, i närheten av Arles, rapporterar nyhetsbyråer. Sedan tidigare har två personer mist livet i samband med protesterna.

Extremister inblandade

Under lördagens upplopp stals bland annat ett skjutvapen från en polisbil nära Place de l'Étoile och polisfacken i Frankrike kräver nu att regeringen tar krafttag mot våldsverkarna, rapporterar Le Monde.

ANNONS

Enligt myndigheterna har våldsamma grupper av höger- och vänsterextremister samt kriminella ligister infiltrerat Gula västarnas manifestationer. De flesta av de gripna är dock vanliga demonstranter, säger inrikesminister Christophe Castaner.

I en ny incident på söndagsmorgonen sattes en betalstation på en motorväg nära Narbonne i syd i brand, och motorvägen A6 nära Lyon blockerades av demonstranter.

Accepterar inte våld

Efter hemkomsten från G20-mötet i Argentina inspekterade president Macron under stort säkerhetspådrag förödelsen kring Triumfbågen, och talade med polis och brandmän.

Senare under söndagen satte sig Macron i krismöte med premiärministern, inrikesministern samt med den högsta polisledningen.

Enligt en Reuterskälla förekom ingen diskussion om att införa ett undantagstillstånd i huvudstaden under mötet. Däremot talade man om att stärka säkerhetsstyrkorna inför eventuella framtida protester.

- Jag kommer aldrig att acceptera våld. Inget mål rättfärdigar att myndigheter attackeras, affärer plundras, förbipasserande samt journalister hotas och Triumfbågen attackeras, sade Macron medan han ännu var kvar i Argentina.

Ställer in Polenresa

Oroligheterna och förödelsen ledde till att premiärminister Édouard Philippe ställde in en resa till Polen, där han skulle delta i det pågående klimattoppmötet.

ANNONS

Sammanlagt omkring 136000 personer gick ut på gatorna i flera franska städer under lördagens protester, som ägde rum för tredje helgen i rad, uppger inrikesdepartementet i en uppjusterad siffra. Vid det första tillfället, 17 november, rörde det sig om över 280000 personer, medan drygt 160000 protesterade förra helgen.

TT

Fakta: Gula västarna

Gula västarna (Gilets jaunes) är ett löst sammansatt initiativ som ursprungligen bildades i protest mot höjd skatt på bensin och diesel. Protesterna har sedan vuxit till att omfatta ett mer allmänt missnöje mot den franske presidenten Emmanuel Macron och hans politik.

Tre lördagar i rad har tiotusentals demonstranter intagit gatorna i Paris och andra franska städer som Lille och Marseille. Stundtals har protesterna gått våldsamt till och lett till vandalisering. Under helgens demonstrationer blev Triumfbågen nedklottrad, och lyxbutiker längs Champs-Élysées fick sina fönsterrutor krossade. Över 260 personer skadades, däribland minst 23 poliser, enligt myndigheterna.

ANNONS