08.49 (svensk tid) lämnade raketen Falcon  9 marken.
08.49 (svensk tid) lämnade raketen Falcon  9 marken.

Lyckad uppskjutning av amerikansk raket

Till jubel och applåder lyfte raketen Falcon  9 från amerikansk mark. Första delen av uppskjutningen var lyckad och allt gick enligt planerna. Färden som är en testtur går till Internationella rymdstationen (ISS).

ANNONS
|

Ombord på Falcon9 i sonden Crew Dragon finns den här gången endast dockan Ripley, täckt med sensorer och iklädd en rymddräkt. Uppskjutningen ska, om allt går som planerat, leda till bemannade resor med levande människor senare i år.

Klockan 08.49 svensk tid skickade Elon Musks företag SpaceX upp dockan till ISS.

"Mycket viktig händelse"

Väderförhållandena var perfekta och när det stod klart att första delen av uppskjutningen var lyckad bröt jubel och applåder ut inne på SpaceX:s högkvarter. Utanför hade en folkmassa samlats för att bevittna uppskjutningen.

- Detta är en mycket viktig händelse i USA:s historia, sade Nasa-chefen Jim Bridenstine till ett medieuppbåd på Cape Canaveral i Florida inför uppskjutningen och fortsatte:

ANNONS

- Vi står på tröskeln till att få i väg amerikanska astronauter i amerikanska raketer från amerikansk mark igen, för första gången sedan rymdfärjorna pensionerades 2011.

Ripley och Starman

Dockan Ripley är döpt efter Sigourney Weavers hjältinna i "Alien-filmerna", men är samtidigt påfallande lik David Bowie-inspirerade Starman. Det är dockan som SpaceX i en annan testuppskjutning skickade ut i rymden, sittande i en Roadster från Musks elbilsmärke Tesla, förra året.

Medan Starman ska snurra runt i solsystemet i evinnerlig tid blir det bara en kortare utflykt för Ripley. Hon ska vara framme vid ISS på söndag, för att återvända till jorden om en vecka. Går allt bra kan en Crew Dragon med riktiga astronauter komma i väg så snart som i juli, enligt Nasa.

Under de åtta åren utan rymdfärjor har USA betalat Ryssland upp till ungefär 800 miljoner kronor per resa för att få upp personal till ISS. Nu ska Nasa få bättre valuta för pengarna, enligt Bridenstine. Särskilt som man låter privata företag ta mycket av riskerna. Förutom SpaceX har även Boeing kontrakt på att utveckla rymdskepp. Boeings Starliner ska också testas senare i vår, är det tänkt.

ANNONS

- Vi är bara en kund, säger Bridenstine.

TT

ANNONS