Utrikesminister Margot Wallström (S) på utrikesdepartementet i Stockholm.
Utrikesminister Margot Wallström (S) på utrikesdepartementet i Stockholm.

Liten mot stor i blågul insats för Gui Minhai

Kärnvapenhot, extremism och polarisering. Och samtidigt oförutsägbara stormakter, varav en – Kina – håller Gui Minhai fängslad. Utrikesminister Margot Wallström (S) beskriver en mörk och orolig tid och säger att utrikesdepartementet arbetar väldigt hårt med den svenske förläggarens fall.

ANNONS
|

- Vi tar ett steg framåt och ett tillbaka ibland. Vi står i kontakt med hans dotter och har genom påtryckningar sett till att han fått medicinsk hjälp, säger hon i en nyårsintervju med TT.

Fallet Gui Minhai ingår i det dagliga arbetet på utrikesdepartementet, som står i ständig kontakt med Kinas Sverigeambassadör och den svenska ambassaden i Peking, enligt Margot Wallström.

ANNONS

- Målet är att han ska släppas fri, vi arbetar för det efter alla spår vi kan hitta.

Resevarning

Under hösten har den ekonomiska jätten mullrat rejält, sedan en grupp kinesiska turister i september avvisades från ett vandrarhem i Stockholm efter att ha anlänt för tidigt. I julas förnyade Peking sin resevarning gällande Sverige, något som sannolikt inte gör förhandlingarna om Gui Minhai enklare. Kritiska röster, bland annat på ledarsidor, har krävt att Sverige ska göra mer för förläggaren som har suttit frihetsberövad i tre år.

- Jag skulle gärna ta emot tips om vad det skulle kunna vara. Vi är ett litet land mot ett väldigt stort land. Men vi jobbar på och har den diplomatiska kontakten öppen.

TT: Spelar svensk handel med Kina in? Gör den situationen extra känslig?

- Nja, för det mesta håller vi de frågorna utanför. Vi försöker sköta det diplomatiska och politiska genom att göra väldigt tydligt vad vi tycker.

ANNONS

Parallellt har världen de senaste månaderna skakats av Rysslands agerande i Azovska sjön, där tre ukrainska fartyg beslagtogs och 24 ukrainska sjömän frihetsberövades samt av mordet på den saudiske regimkritiske journalisten Jamal Khashoggi. Wallström beskriver det sistnämnda som fasansfullt och oacceptabelt men tror inte att det internationella samfundets krav på en oberoende utredning kommer att påverka Sveriges relation till Saudiarabien.

- Vi samtalar ju också med länder som vi inte håller med. Vi har redan avslutat vårt militära samarbetsavtal och har praktiskt taget ingen vapenexport och inga nya kontrakt sedan 2015.

Gjorde skillnad

Kriserna, samt de pågående konflikterna i bland annat Syrien och Jemen, skuggade de sista månaderna av Sveriges medlemskap i FN:s säkerhetsråd. Men Wallström är stolt över insatserna i rådet, hon anser att Sverige har stått upp för blågula värderingar och lyft kopplingen mellan kvinnor, fred och säkerhet.

- Och vi har gjort skillnad i några av vår tids värsta kriser: Jemen, Myanmar och Syrien.

ANNONS

Hon noterar dock att världen har blivit allt mer orolig, oförutsägbar och komplex och varnar för att flera länder vill skaffa eller modernisera sina kärnvapen. En lärdom är att världen behöver mer multilateralt samarbete, anser utrikesministern, trots att just sådana initiativ ifrågasätts på många håll.

- Jag oroar mig över att stora länder som vi tidigare har kunnat räkna som allierade, som USA, är beredda att överge Parisavtalet (om klimatet). Och brexit vilar över oss som ett mörkt moln.

Gott mot ont

TT: Hur ser du på 2019?

- Det kommer att kräva samarbete i det internationella samfundet och i EU-kretsen. Det är nästan som en strid mellan det onda och det goda.

TT: Vilket möte har gjort störst intryck på dig under året som gått?

- Dels mötet med fredspristagarna, det var fantastiskt att Nadia Murad och Denis Mukwege fick priset och att en fråga som jag arbetat med så länge – sexuellt våld i konflikter – uppmärksammades. Men det var också speciellt att ha Nordkoreas utrikesminister och de jemenitiska parterna här i Sverige. Det har varit bra samtal.

ANNONS
TT

Bakgrund: Förläggaren Gui Minhai

Gui Minhai föddes i Kina. Han kom till Sverige för att studera 1988. Efter massakern på Himmelska fridens torg i Peking 1989 fick han uppehållstillstånd och sedermera svenskt medborgarskap.

Förläggaren drev bokförlaget Mighty Current och bokhandeln Causeway Bay i Hongkong. Förlaget gav ut känsliga böcker med frätande satir om det kinesiska ledarskiktet fram till dess att fem medarbetare försvann i slutet av 2015. Gui Minhai själv försvann den 17 oktober 2015, då han lämnade sin semesterbostad i Pattaya i Thailand.

I januari 2016 sände statskontrollerade kinesiska CCTV en "bekännelsevideo" med Gui Minhai i vilken han sade att han återvänt till Kina för att ta ansvar för en påstådd trafikolycka. I och med detta medgav kinesiska myndigheter också att Gui Minhai frihetsberövats.

Varken dottern Angela Gui eller någon annan i hans närhet hade innan dess hört talas om att Gui Minhai skulle ha varit inblandad i någon trafikolycka. Förläggaren släpptes i oktober 2017 efter att ha avtjänat straffet, enligt kinesiska myndigheter. Enligt dottern befann han sig efter det i en mildare form av husarrest i staden Ningbo, där poliser följde honom så fort han gick ut.

Den 20 januari i fjol färdades Gui Minhai på tåg i Kina i sällskap av två svenska diplomater för att besöka läkare på svenska ambassaden sedan han uppvisat symptom på ALS. Under ett stopp klev tio civilklädda poliser ombord och förde bort honom, enligt dottern.

Sverige, EU och olika organisationer har kritiserat Kinas agerande gentemot Gui Minhai.

Källor: SVT, Human Rights Watch, TT:s arkiv med flera

Fakta: Sveriges tid i FN:s säkerhetsråd

Sveriges senaste period som invald medlem i FN:s säkerhetsråd sträckte sig över 2017 och 2018. Sverige inledde med att vara ordförande i januari 2017 och hade sin andra ordförandeperiod i juli 2018.

De två åren i rådet präglades av kriserna i Jemen, Syrien och Myanmar samt diskussioner om bland annat Nordkorea, Kongo-Kinshasa, Sydsudan och situationen mellan israeler och palestinier. Sverige tog initiativ för mer konfliktförebyggande arbete samt förde upp barnrättsperspektivet på agendan. Man arbetade även för att säkerställa att kvinnor inkluderas i säkerhets- och fredsprocesser samt förde upp kopplingen mellan klimatförändringar och säkerhet på agendan.

FN-ambassadör Olof Skoog samt Carl Skau, ambassadör till säkerhetsrådet, företrädde ofta Sverige vid rådsbordet i FN-skrapan i New York. Emellanåt satt där även utrikesminister Margot Wallström (S) samt statsminister Stefan Löfven (S).

ANNONS