Människor utanför en domstol i Madrid som demonstrerar för en legalisering av dödshjälp.
Människor utanför en domstol i Madrid som demonstrerar för en legalisering av dödshjälp.

Legaliserad dödshjälp spansk valfråga

Debatten om dödshjälp har tagit rejäl fart i Spanien inför det stundande parlamentsvalet. Frågan blev aktuell då en 69-årig man anklagades för dråp, efter att ha hjälpt sin sjuka hustru att avsluta sitt liv.

ANNONS
|

Hittills har valfrågorna rört ekonomi och i viss mån sociala frågor, men nu har legalisering av dödshjälp seglat upp och blivit ett hett ämne.

Frågan om dödshjälp aktualiserades i förra veckan när den anklagade 69-årige mannen själv överlämnade sig till myndigheterna och berättade att han gett sin hustru en dödlig dos med läkemedel.

Partiledare ändrade sig

Dödshjälp har debatterats i Spanien tidigare. En undersökning från 2017 visade att 84 procent av de tillfrågade var för. Frågan är känslig i det katolska landet och motståndet mot en legalisering finns. Förra året lade den sittande socialdemokratiska minoritetsregeringen fram ett förslag om att avkriminalisera dödshjälp, men det stoppades av konservativa PP och liberalkonservativa Ciudadanos.

ANNONS

Under ett valmöte i söndags upprepade premiärminister Pedro Sánchez att Socialdemokraterna kommer att legalisera dödshjälp om de får majoritet i valet.

Ciudadanos partiledare Albert Rivera uppger i en tv-intervju att han har ändrat sig i frågan och nu stödjer legalisering. Han uppmanar PP att göra likadant.

De konservativa PP och det högerextrema partiet Vox motsätter sig en legalisering. PP:s ledare Pablo Casado hävdar att Socialdemokraterna försöker dra politiska fördelar av den aktuella händelsen.

Frågade hustrun

69-åringens hustru led av sjukdomen ms sedan 30 år tillbaka. I en video som mannen själv spelat in, och som visats i lokala medier, hörs hur mannen frågar sin fru:

- Du har frågat mig många gånger om jag kan hjälpa dig att avsluta ditt liv, men jag har velat avvakta en legalisering. Insisterar du nu på att du vill begå självmord?

- Ja, ju förr desto bättre, svarar hon.

ANNONS

Mannen riskerar två till tio års fängelse om han fälls för dråp. Han är fri i väntan på rättegång.

TT-Reuters

Fakta: Valet i Spanien

Parlamentsval i Spanien ska hållas den 28 april. Den socialdemokratiske premiärministern Pedro Sánchez utlyste i februari ett nyval sedan hans minoritetsregerings budget röstats ned i parlamentet. Ordinarie parlamentsval skulle egentligen ha hållits i mitten av nästa år. Spanjorerna kommer nu att gå till valurnorna två gånger på en knapp månad — 26 maj är det dags för kommunal- och regionalval samt val till Europaparlamentet.

ANNONS