Tysklands president Frank-Walter Steinmeier, till höger och hans hustru Elke Buedenbender, längst till vänster. Emellan dem, Storbritanniens kung Charles och drottninggemålen Camilla.
Tysklands president Frank-Walter Steinmeier, till höger och hans hustru Elke Buedenbender, längst till vänster. Emellan dem, Storbritanniens kung Charles och drottninggemålen Camilla. Bild: Markus Schreiber/AP/TT

Kung Charles i Tyskland: Enade med Ukraina

Storbritannien och Tyskland står enade med Ukraina i kampen mot Rysslands fullskaliga invasion, säger Storbritanniens kung Charles i Tyskland. Kungen och hans hustru drottninggemål Camilla är i landet på ett tre dagar långt statsbesök – det första sedan Charles tillträdde som kung.

ANNONS

– Vi står sida vid sida för att skydda och främja våra delade demokratiska värderingar. Detta återges så tydligt i dag när vi tillsammans med Ukraina står för försvar av frihet och suveränitet inför oprovocerad aggression, säger kungen under en bankett som Tysklands president Frank-Walter Steinmeier står värd för.

Kungen lovar också att göra allt för att stärka banden mellan Storbritannien och Tyskland.

Besöket räknas som viktigt och som "en betydelsefull europeisk gest" att man är mån om starka band med britterna efter brexit.

Det kungliga flygplanet landade på onsdagen vid flygplatsen Brandenburg i Berlin och möttes där av 21 salutskott.

ANNONS

Avenyn Unter den Linden i Berlin har besöket till ära flaggats med den brittiska flaggan Union Jack sida vid sida med Tysklands och EU:s flaggor.

Charles och Camilla möttes vid symboliska "stadsporten" Brandenburg Tor av den tyske presidenten Frank-Walter Steinmeier och hans hustru Elke Buedenbender.

Charles kommer under besöket bli den första brittiska monark som håller tal i det tyska parlamentet, förbundsdagen. Han kommer bland annat också möta ukrainska flyktingar och på fredag besöker det kungliga paret Hamburg.

ANNONS