Vitvalen spåras av franska myndigheter.
Vitvalen spåras av franska myndigheter. Bild: Francois Mori/AP/TT

Kritiskt läge för vitvalen i Seine – äter inte

Den vitval som hittats i floden Seine i Frankrike äter inte den fisk som miljöaktivister försöker mata den med – och man fruktar att den långsamt svälter.

ANNONS

Vitval, eller beluga, lever normalt i arktiska vatten, men den här individen har tagit sig till en sluss i Seine, cirka 70 kilometer från den franska huvudstaden Paris.

Sedan i fredags har man försökt mata vitvalen med sill. Organisationen Sea Shepherd France skrev på lördagen på Twitter att "den ignorerar fisken som erbjuds honom varje gång". Sea Shepherd France beskriver det som en kamp mot klockan, och befarar att valen långsamt svälter och kan dö.

Tidigare har lokala myndigheter uppgett är man oroad för dess tillstånd eftersom däggdjuret till synes är "underviktigt" och har genomgått "hudförändringar", rapporterar nyhetsbyrån AFP.

Valen, som observerades första gången i tisdags, har alltså tagit sig från Engelska kanalen och simmat upp i Seine ända till trakterna av Vernon. Myndigheterna i Normandie har uppmanat allmänheten att hålla avstånd så att belugan inte stressas. Planen är att försöka hålla djuret vid slussen för att sedan lotsa den mot Seines mynning.

ANNONS

Vitvalars naturliga hemvist är arktiska vatten utanför Alaskas, Kanadas och Rysslands kuster, men det händer ofta att den simmar mycket långa sträckor i jakt på föda. Den kan också klara en tid i sötvatten.

En drönarbild av den vitval som befinner sig i floden Seine i Frankrike.
En drönarbild av den vitval som befinner sig i floden Seine i Frankrike. Bild: Sea Shepherd via AP/TT
ANNONS