Rysslands president Vladimir Putin och hans kinesiske motsvarighet Xi Jinping möts i veckan i Moskva. Arkivbild.
Rysslands president Vladimir Putin och hans kinesiske motsvarighet Xi Jinping möts i veckan i Moskva. Arkivbild. Bild: Sergei Bobylev; Noel Celis/AP/TT

Kina uppges ha skickat vapen till Ryssland

Kina har skickat automatvapen, skyddsutrustning och drönardelar till Ryssland, rapporterar Politico med hänvisning till tulluppgifter.

ANNONS
|

Exporten ska ha pågått mellan juni och december förra året. Bland annat ska automatvapen märkta som "civila jaktgevär" ha skickats från Kinas största statsägda försvarskoncern till ett ryskt företag som handlar med den ryska försvarsmakten.

Tolv laster med drönardelar och över tolv ton skyddsutrustning uppges ha exporterats via Turkiet i slutet av förra året. Andra laster ska ha skickats via Förenade arabemiraten.

USA har de senaste veckorna anklagat Kina för att överväga att sälja vapen till Ryssland för användning i kriget i Ukraina. Om Politicos uppgifter stämmer vore det den första bekräftade exporten av vapen och skyddsutrustning.

Kina har genomgående förnekat uppgifterna om upptrappat stöd till Ryssland. Landets president Xi Jinping väntas i veckan resa till Moskva för överläggningar med den ryske presidenten Vladimir Putin.

ANNONS
ANNONS