Sydkoreaner ser på ett tv-program om Kim Yo-Jong, Kim Jong-Uns syster. Arkivbild.
Sydkoreaner ser på ett tv-program om Kim Yo-Jong, Kim Jong-Uns syster. Arkivbild.

Kims mystiska syster närmar sig makten

Hon är ung och gillar Eric Clapton. Mycket mer vet man inte säkert om Kim Yo-Jong. Men Kim Jong-Uns syster är på väg att bli den mäktigaste kvinnan i Nordkorea.

ANNONS
|

I söndags firades tjugoårsdagen av Kim Jong-Ils utnämning till generalsekreterare i det nordkoreanska kommunistpartiet i Pyongyang.

I samband med årsdagen närmade sig en annan medlem av Kim-dynastin den yttersta makten, då Kim Yo-Jong valdes in som suppleant i den mäktiga, 30 personer starka, nordkoreanska politbyrån. 28-åringens väg mot makten har varit oväntat snabb. Från att ha varit en tämligen anonym medlem av familjen har hon det senaste året synts mer och mer vid broderns sida i officiella sammanhang.

- Eftersom hon är kvinna ser Kim Jong-Un henne inte som ett hot mot hans ledarskap. Det sägs ju att blod är tjockare än vatten. Kim Jong-Un tror att Kim Yo-Jong är pålitlig, säger Moon Hong-Sik, forskare vid ett statligt sydkoreanskt forskningscenter, till Reuters.

ANNONS

Såg Clapton

Diktatorns syster syntes för första gången i offentligheten i februari 2011, då en sydkoreansk tv-kanal visade bilder på henne och brodern Kim Jong-Chul, vid en Eric Clapton-konsert i Singapore. Nio månader senare gjorde hon debut i statsmedia, då hon gråtandes stod vid sin brors sida på pappan Kim Jong-Ils begravning.

Sedan dess har 28-åringen setts med sin bror i flera officiella sammanhang, ridandes på en vit häst, fnittrandes på konserter eller bärande sin broders viktiga papper inför ett tal. Hennes ungdomliga och bubbliga personlighet har också uppmärksammats på grund av den skarpa kontrast den är mot de buttra generaler som normalt syns vid Kim Jong-Uns sida.

2014 blev Kim Yo-Jong vice chef för kommunistpartiets propagandadepartement. I samband med detta svartlistades hon av myndigheter i USA på grund av "allvarliga brott mot mänskliga rättigheter". I fjol hävdade Sydkoreas före detta spionagechef att Kim Yo-Jong är skyldig till maktmissbruk genom att hon bestraffat propagandadepartementets chefer för mindre misstag.

Mäktig faster

Kims syster är den andra kvinnan i historien som valts in i politibyrån, efter att hennes faster Kim Kyong-Hui blev den första 2012. Fastern har dock inte synts till sedan hennes make Jang Song-Thaek avrättades 2013. Innan dess ansågs hon vara den näst högsta ledaren i Nordkorea. Enligt den sydkoreanska underrättelsemyndigheten hålls hon i dag gömd i närheten av Pyongyang, där hon vårdas för en okänd sjukdom.

ANNONS

I morgon firas årsdagen av bildandet av det nordkoreanska kommunistpartiet. Amerikanska myndighetskällor har tidigare hävdat att nya robottester är att vänta i Nordkorea, som en del av firandet.

TT

Fakta: Nordkorea

Världssamfundet har åtagit sig att försöka hejda spridningen av atomvapen. Nordkorea är ett av de länder som bryter mot den linjen, och straffas därför av omvärlden.

Enligt FN:s resolutioner får Nordkorea inte avfyra ballistiska robotar eller utföra kärnvapentester. Efter fortsatta brott mot de resolutionerna klubbade FN:s säkerhetsråd nyligen igenom nya beslut som bland annat innebär ett totalt exportförbud för textilier och att Nordkoreas import av olja och andra fossila bränslen begränsas. Den nordkoreanske ledaren Kim Jong-Un hävdar att atomvapen är det enda sättet för landet att skydda sig mot USA.

På senare tid har läget trappats upp i takt med ett hotfullt ordkrig mellan Washington, Tokyo, Seoul och Pyongyang. Robotuppskjutningar har gjorts i området från båda sidor, och den 3 september genomförde Nordkorea ett kärnvapentest, landets sjätte och mest kraftfulla.

Nordkorea är en kommunistisk diktatur och betraktas som ett av världens mest slutna länder. Majoriteten av de cirka 25 miljoner invånarna lever under hårt förtryck.

ANNONS