En palestinier sörjer sina släktingar som dödats i ett bombanfall på Gazaremsan. Arkivbild.
En palestinier sörjer sina släktingar som dödats i ett bombanfall på Gazaremsan. Arkivbild. Bild: Fatima Shbair/AP/TT

Källor: Förslag om vapenvila lämnat till Hamas

Terrorstämplade Hamas har fått ett utkast om ett förslag till vapenvila i Gaza och en fångutväxling, rapporterar nyhetsbyrån Reuters med hänvisning till källor.
Från flera håll lyfts förhoppningar om att en överenskommelse ska nås före fastemånaden ramadan.

ANNONS

Enligt förslaget från fredsförhandlingarna i Paris ska det råda vapenvila i 40 dagar. Under tiden ska israelisk gisslan släppas i utbyte mot palestinska fångar, säger en källa med insyn till Reuters.

I en första fas handlar det om ett 40-tal gisslan. För varje gisslan ska tio palestinska fångar släppas, enligt uppgifterna – totalt runt 400 palestinier som sitter fängslade i Israel.

Medlare från Israel, Qatar, Egypten och USA rapporteras under helgen ha hamrat fram ramarna för den nya vapenvilan, som nu uppges studeras av terrorstämplade Hamas. Stridspausen ska ge utrymme att reparera sjukhus och bagerier i Gaza och leverera förnödenheter till civila, enligt utkastet.

ANNONS

Hoppas klart innan ramadan

Qatar hyser förhoppningar om att en överenskommelse ska kunna nås.

– Vi är fortsatt hoppfulla, inte nödvändigtvis optimistiska, om att vi kan tillkännage någonting i dag eller i morgon, säger utrikesdepartementets talesperson Majed al-Ansari, och tillägger att landet jobbar för att överenskommelsen ska vara klar före ramadan.

USA:s president Joe Biden sade sig på måndagen hoppas att en vapenvila kan inledas i början av nästa vecka och sträcka sig över den muslimska fastemånaden ramadan, som inleds den 10 mars.

– Min nationella säkerhetsrådgivare säger att vi är nära. Vi är nära. Vi är inte klara än. Min förhoppning är att vi ska ha en vapenvila nästa måndag, sade han.

Hamas: Bidens uttalande förhastat

Under intervjun uppgav den amerikanske presidenten att Israel ställt sig positivt till att låta en eventuell vapenvila råda över ramadan.

På tisdagen säger Hamas att Bidens kommentarer är för optimistiska och förhastade.

"Motståndsrörelsen är inte intresserad av att ge upp något krav och det som föreslås uppfyller inte det som har begärts", säger Ahmad Abdel-Hadi från Hamas till den panarabiska tv-kanalen Mayadeen.

USA:s president Joe Biden i New York efter inspelningen av en pratshow med Seth Meyers.
USA:s president Joe Biden i New York efter inspelningen av en pratshow med Seth Meyers. Bild: Evan Vucci/AP/TT
ANNONS