Abdulaziz Jabari från Jemens regeringsdelegation möter medier under de pågående Jemenförhandlingarna på Johannesbergs slott.
Abdulaziz Jabari från Jemens regeringsdelegation möter medier under de pågående Jemenförhandlingarna på Johannesbergs slott.

Jemensamtalen: Rebellerna öppnar upp

Huthirebellerna är beredda till fortsatta samtal med Jemens regering förutsatt att de pågående FN-ledda förhandlingarna på Johannesbergs slott leder framåt.

ANNONS
|

- Om vi lämnar de här överläggningarna efter att ha gjort framsteg, i att bygga förtroende och hitta en struktur, kan vi hålla en ny samtalsrunda inom de närmaste månaderna, sade rebellernas chefsförhandlare Mohammad Abd al-Salam på en pressträff vid slottet utanför Rimbo på söndagen enligt AFP.

Dagen före konstaterade FN:s sändebud Martin Griffiths att överläggningarna förs i en positiv anda. FN gav då bilden att optimism råder, att viss utveckling sker och att gapet mellan parterna har minskats.

ANNONS

Genombrott nära

Parterna är redan överens om ett avtal för fångutväxling. Det handlar om tusentals fångar, men mer exakta villkor för utväxlingen är ännu okända.

På söndagen fortsatte förhandlingarna om hur den ska genomföras. Enligt Reuters ville regeringssidan först inte sitta i samma rum som rebellsidan, med motiveringen att huthiernas delegater inte var på tillräckligt hög nivå. Men saken reddes ut och mötet tog vid.

- Vi är mycket optimistiska om att nå ett genombrott i fångfrågan. Tidigare har vi utbytt listor (på namn) men båda sidor behöver uppdatera dem, sade regeringsdelegaten Askar Ahmad Zayl till Reuters.

Hamnstad svårast

Kriget utkämpas mellan de Iranstödda Huthirebellerna och regeringssidan uppbackade av en saudiskledd allians. Konflikten har krävt tiotusentals liv och enligt FN lett till världens värsta humanitära katastrof.

Förhandlingarna i Sverige är de första på över två år mellan parterna. Bara det faktum att de är här räknas som en framgång.

Att delegaterna nu också rapporteras ha direkta möten i samma rum har fått FN och andra bedömare att se mer positivt på fortsättningen, trots att flera synnerligen svåra knutar återstår att lösa upp.

ANNONS

Den mest komplexa frågan i samtalen gäller den rebellintagna viktiga hamnstaden al-Hudaydah (Hodeidah), uppgav en FN-källa på söndagen.

I fredstid gick 90 procent av Jemens livsmedelsimport vid staden vid Röda havet. Nu når bara rännilar in i det utfattiga landet. Även humanitär hjälp begränsas av restriktioner i al-Hudaydah, sedan den saudiskledda alliansen inlett en offensiv mot hamnstaden.

Inte sluta prata

Därutöver ska problemlösarna tampas med:

Den stängda rebellkontrollerade internationella flygplatsen i huvudstaden Saana.

Mänskliga korridorer; ett par miljoner jemeniter är på flykt internt.

Svältkatastrofen som drabbat miljontals människor.

Den utbredda koleraepidemin.

Ambitionen med samtalen är inte att nå fram till en politisk lösning på den nära fyra år långa konflikten, utan att få i gång en process med förtroendeskapande åtgärder som bäddar för fortsatta samtal; allt som inte leder till sammanbrott i förhandlingarna kommer omvärlden att tolka välvilligt.

Överläggningarna på Johannesbergs slott inleddes den 6 december. Planen är att de ska pågå till torsdag eller fredag.

TT

Fakta: Värsta humanitära katastrofen

Jemen, på Arabiska halvöns spets, är till ytan något större än Sverige. Landet bildades när Nord- och Sydjemen enades 1990. Landet har en uppskattad befolkningsmängd på drygt 28 miljoner invånare.

Jemen är ett av de fattigaste länderna i Mellanöstern där de flesta invånarna bor på landsbygden och har försörjt sig på jordbruk eller boskapsskötsel. Olja och i viss mån naturgas har varit viktiga inkomstkällor. Både produktionen av olja samt oljepriset har sjunkit under senare år, med stora följder för ekonomin.

Sedan konflikten mellan de Iranstödda Huthirebellerna och regeringssidan, som har stöd av en saudiskledd allians, intensifierades 2015 har situationen för civilbefolkningen förvärrats drastiskt. Mat och mediciner saknas och FN har beskrivit läget i Jemen som världens värsta humanitära katastrof.

Källa: Landguiden med flera

ANNONS