Israeliska soldater vid al-Shifasjukhuset i staden Gaza. Bilden är tagen vid ett tidigare tillfälle – Israel har genomfört räder i och runt sjukhuset ett antal gånger under kriget.
Israeliska soldater vid al-Shifasjukhuset i staden Gaza. Bilden är tagen vid ett tidigare tillfälle – Israel har genomfört räder i och runt sjukhuset ett antal gånger under kriget. Bild: Victor R. Caivano/AP/TT

Israel lämnar Gazas största sjukhus

Patienter med sepsis, döda kroppar och tomma förråd. Israel har dragit sig tillbaka från storsjukhuset al-Shifa i Gaza stad, som varit föremål för militära framstötar och "precisionsstrider" flera gånger under det pågående kriget.

ANNONS

Uppgifterna om att stridsfordon och soldater nu dras tillbaka från det stora sjukhuset kom först från vårdmyndigheten i Gaza, som kontrolleras av terrorstämplade Hamas. De bekräftades sedan av Israels armé som säger att insatsen är avslutad.

"Styrkorna dödade terrorister i närstrider, hittade ett antal vapen och underrättelsehandlingar i sjukhuset", skriver den israeliska militären på sociala medier.

Liken efter tiotals människor, vissa av dem förruttnade, ska ha hittats vid och i fastigheten. Delar av sjukhuset rapporteras ha satts i brand och området har skakats av flygräder och granateld.

– Obeskrivligt. Ockupationen förstör alla former av liv, säger Yahia Abu Auf, som bor nära sjukhuset, till nyhetsbyrån AP.

ANNONS

Han säger att bulldozrar förstört delar av området, men att patienter och vårdpersonal fortfarande finns kvar i byggnaderna.

Mänskliga sköldar?

Den israeliska militären har sagt att man genomfört "precisionsoperationer" runt al-Shifa samt al-Amal, ett sjukhus i Khan Yunis-området.

Den aktuella framstöten inleddes den 18 mars och Israel har tidigare påstått att 200 militanta extremister dödats vid al-Shifa. Man har också visat bilder som sägs föreställa vapen och pengar som beslagtagits på sjukhuset, men informationen är svårbedömd för tredje part.

– Hamas har kapat sjukhuset och gömmer sig bakom de sjuka och skadade, hävdade Daniel Hagari, talesman för den israeliska militären, i förra veckan.

Israel har upprepade gånger anklagat islamiströrelserna Hamas och Islamiska jihad för att förskansa sig på sjukhus, skolor och i tunnlar under tätbebyggda stadsmiljöer samt använda civila som mänskliga sköldar.

Varning om svält

Hamas tillbakavisar kritiken och förnekar att man använder sjukhus i militärt syfte. Tiotusentals Gazabor har sökt sig till områdets sjukhus i jakt på skydd undan Israels attacker samt för vård och rent vatten.

Det pågående kriget utlöstes av Hamas koordinerade attack mot Israel den 7 oktober. Då dödades omkring 1 200 mestadels civila i brutala massakrer, och över 200 personer togs som gisslan.

Israel svarade med massiva flyg- och markoperationer, en total belägring av Gaza och löfte om att tillintetgöra Hamas. Enligt hälsomyndigheten i Gaza har nära 33 000 människor dött.

ANNONS

FN har upprepade gånger krävt ett eld upphör och varnat för att Gaza är på gränsen till svält.

Döda kroppar väntar på begravning utanför sjukhuset al-Shifasjukhuset i Gaza stad. Arkivbild.
Döda kroppar väntar på begravning utanför sjukhuset al-Shifasjukhuset i Gaza stad. Arkivbild. Bild: AP/TT
ANNONS