Ecuadors president Lenín Moreno under ett tal till nationen i april i fjol.
Ecuadors president Lenín Moreno under ett tal till nationen i april i fjol.

"Ingen USA-bas på Galápagos"

Nej, USA ska inte upprätta en militärbas på Galápagosöarna. Ecuadors president Lenín Moreno dementerar uppgifterna som spritts efter att landet skrivit under ett avtal med USA om spaningsflyg.

ANNONS
|

Försvarsminister Oswaldo Jarrín orsakade en mindre storm i Ecuador i måndags, när han avslöjade att landet nu har ett avtal med USA om att amerikanska militärplan ska tillåtas landa på Galápagosöarna.

Uppgifterna fick eget liv och under tisdagen fick president Lenín Moreno på Twitter gå ut och dementera att USA skulle upprätta en militärbas på öarna.

"Det finns inga, och det kommer inte att finnas, några utländska militärbaser i vårt land", skriver han på Twitter och betonar sitt åtagande att skydda Galápagosöarnas unika, världsarvsklassade, natur.

"Fred, suveränitet och nationell säkerhet är vårt arv", avslutar presidenten sitt inlägg.

ANNONS

Enligt Jarrín ska de amerikanska plan som får landa på San Cristobal-flygplatsen enbart vara spaningsflyg som bekämpar knarksmuggling till USA och illegalt fiske på Galápagosöarna och att planen bara får landa en gång i månaden för tankning och kortvarig stationering.

Morenos företrädare Rafael Correa beslutade 2007 att inte förlänga avtalet för den militärbas USA då hade i staden Manta för att bekämpa knarksmuggling. Ecuadors konstitution, som skrevs om 2008, förbjuder sedan dess utländska militärbaser i landet. Sedan september i fjol använder USA dock en flygplats i sydvästra Ecuador för flygplan som bekämpar knarksmuggling och illegalt fiske.

TT-AFP

ANNONS