Demonstrationer vid det berömda hotellet Negresco i Nice tidigare i veckan.
Demonstrationer vid det berömda hotellet Negresco i Nice tidigare i veckan.

Hundratusentals protesterade mot bensinpriser

En person omkom och hundratals skadades i samband med stora folkliga protester mot höjda bensinpriser. Demonstrationerna lamslog trafiken runt om i Frankrike.

ANNONS
|

Under lördagen deltog drygt 280000 människor i över 2000 demonstrationer runt om i Frankrike, enligt inrikesminister Christophe Castaner.

På många håll har det blivit stökigt när demonstranter blockerat vägar och bensinstationer. Närmare 230 personer skadades, sju av dem allvarligt. 52 personer har gripits och polisen har på vissa håll använt tårgas, rapporterar AFP.

Kvinna omkom

En kvinna omkom efter att ha blivit påkörd av en bilist. Olyckan ägde rum vid en vägblockad i regionen Savoie i sydöstra Frankrike. Föraren greps av panik när demonstranterna i blockaden började banka på hennes bil och ökade då farten och körde in i en kvinnlig demonstrant i 60-årsåldern.

ANNONS

I staden Grasse greps en man sedan han försökt köra igenom en blockad. På en video som lagts upp på Twitter av tidningen Nice-Matin ses mannen köra flera meter med en polis på motorhuven.

Protest mot presidenten

Upprinnelsen till protesterna är missnöje med höga bensinpriser men rörelsen har växt till en allmän protest mot president Emmanuel Macron.

- Att jag är här i dag beror på allting, inte bara bensin, säger Alan, en 28-årig it-tekniker som protesterade i Rennes, till AFP.

Proteströrelsen mot bensinpriserna fick stort stöd på sociala medier i oktober då uppmaningar om att blockera vägar började publiceras. Rörelsen kallas gula västarna (gilets jaunes) med anledning av de gula varselvästar som många anhängare bär.

Bubblande missnöje

Skulden för de höga bensinpriserna läggs på president Emmanuel Macrons regering, som har infört skatter för att få bukt med luftföroreningarna. Missnöjet har bubblat i flera månader, framför allt i mindre städer och på landsbygden där kollektivtrafik inte alltid finns som alternativ.

- Ingen tänker på människorna i städernas utkanter, i provinserna, på landsbygden, säger Priscillia Ludosky, som bor i en Parisförort och som har lagt upp en namninsamling på nätet som fått 850000 underskrifter, till AFP.

ANNONS

- De säger att folk ska använda alternativa transportsätt men i verkligheten fungerar inte det. De har inget annat val än att betala, säger hon.

TT

Bakgrund: Bensinpriset i Frankrike

Bakom missnöjet i Frankrike ligger en ökning av priset på bensin och diesel.

Orsaken är dels att priset på råolja steg på den internationella marknaden i oktober, dels har den franska regeringen även justerat skatterna på bensin och diesel vilket gjort den senare dyrare.

Dessutom planeras ytterligare en höjning av skatten på diesel med 6,5 cent (cirka 70 öre) per liter i början av 2019. Den höjda dieselskatten är avsedd att förmå bilägare att byta till miljövänligare bilar.

Men missnöjet och protesterna från gula västarna har haft en viss inverkan. På onsdagen uppgav regeringen att man tillför extra pengar för att hjälpa bilägare med låg inkomst.

Frankrike har målet att stoppa försäljningen av bensin- och dieselbilar från 2040.

Källor: Reuters, Euronews

ANNONS