Hjälparbetare i Libyen oroar sig för att striderna gör det omöjligt att hjälpa dem som drabbas. På bilden som togs i samband med strider i september 2018 syns en medlem ur en milis som tillhör den FN-stödda regeringen i Tripoli.
Hjälparbetare i Libyen oroar sig för att striderna gör det omöjligt att hjälpa dem som drabbas. På bilden som togs i samband med strider i september 2018 syns en medlem ur en milis som tillhör den FN-stödda regeringen i Tripoli.

Hjälparbetare oroas av libyskt flygstopp

Flygplatser och gränsen mot Tunisien har stängt – nu växer oron bland hjälporganisationer i Libyen för att inte kunna hjälpa dem som drabbas av striderna.

ANNONS
|

Mira Zingariello, vice direktör för International Rescue Committees (IRC) Libyeninsats, står i regelbunden kontakt med sina runt hundra kollegor i Tripoli. Många av dem bor i de södra delarna av staden som drabbats hårdast av striderna.

- Folk i staden är väldigt rädda. Läget är enormt osäkert. Det pågår aktiva strider och flygräder, kriminaliteten ökar och många familjer har tvingats på flykt. Våra medarbetare tvingas också vara beredda att fly med sina familjer – flera har drabbats av artillerield. Rörelsefriheten är minimal, säger hon.

ANNONS

Flygstopp i Tripoli

På måndagen stängdes flygplatsen Mitiga i östra Tripoli, stadens sista fungerande flygplats, efter att ha bombats av krigsherren Khalifa Haftars stridsflyg. Ett totalt flygstopp råder nu i Tripoli med omnejd.

Mira Zingariello har förgäves försökt ta sig från grannlandet Tunisien till Tripoli.

- Jag har försökt komma på ett flyg hela helgen och fortsätter att försöka. Vi har lyckligtvis ett team på plats redan som jobbar för fullt, men det är nu väldigt osannolikt att fler hjälparbetare kommer att kunna ta sig in, säger hon till TT över telefon från den tunisiska huvudstaden Tunis.

Flyktingläger överges

IRC fokuserar nu på att hjälpa sjukhus och vårdcentraler i området att upprätthålla sin beredskap, och att undsätta de migranter som sitter fängslade i Libyens flertaliga flyktingläger.

- Under dessa förhållanden blir de ofta övergivna, och ingen kommer för att se till att de har medicin och annat som de behöver, säger Zingariello.

ANNONS

Hon vill inte spekulera i huruvida konflikten kommer att eskalera ytterligare eller få en fredlig lösning.

- Det som är säkert är att det som händer under de kommande dagarna kommer att avgöra Libyens framtid, säger hon.

Stridande barn

Narine Aslanyan är vice chef för FN:s barnfond Unicefs Libyeninsats och har varit i Tripoli sedan i maj i fjol. TT når henne på telefon i provinsen Janzur i stadens västra delar.

- Det råder stor oro över situationen och hur den kan tänkas eskalera. FN, inklusive Unicef, och deras samarbetspartners trappar just nu upp beredskapen i Libyen för att kunna hantera alla möjliga utfall, säger hon.

Ett av de huvudsakliga orosmolnen för Unicef är risken att barn används i striderna – vilket redan har inträffat.

- En av de stridande parterna har åtminstone i ett fall använt sig av barn, vad vi känner till, säger Aslanyan.

ANNONS

Plundringsrisk

Liksom IRC jobbar Unicef för att se till att lokala sjukhus och vårdcentraler har rätt beredskap och förnödenheter, och för att människor i flyktingläger inte ska fara illa.

- Det finns en mängd läger i den västra delen av Libyen. När en väpnad grupp avancerar är risken att dessa läger öppnas och plundras. Vi är mycket oroade för situationen i lägren, där finns många kvinnor och barn som är de mest sårbara i sammanhanget, säger Aslanyan.

TT

Fakta: Kaoset i Libyen

Libyen är splittrat i flera delar som styrts av olika politiska fraktioner.

Demonstrationer i grannländerna Tunisien och Egypten under början av 2011 utlöste en väpnad revolt mot diktatorn Muammar Gaddafi. Den 20 oktober fångas han och dödas i hemstaden Sirte öster om Tripoli, och en övergångsregering bildas.

Under de kommande åren leder attacker mot ambassader, däribland USA:s, till att flera länder kallar hem ambassadpersonal från Libyen.

Efter en maktkamp mellan flera grupper 2014 bildas två regeringar. I Tripoli, huvudstaden som ligger i den västra änden av landets Medelhavskust, finns en internationellt erkänd enhetsregering. I Tobruk, en kuststad i öst, finns en annan regering som stöds av fältmarskalken och krigsherren Khalifa Haftar.

Västmakter anser att Tripoliregeringen är det bästa alternativet för att stävja ett rådande kaos med extremistiska och islamistiska grupperingar. Tobrukregeringen får å sin sida stöd för sin sak av Egypten och flera arabländer, som anser att dess hårdhandskar är det bästa alternativet.

Sommaren 2017 enades sidorna i princip om vapenvila. I maj i fjol kom de överens om att hålla president- och parlamentsval, men några sådana har ännu inte hållits.

Parallellt med det instabila läget i landet har Libyen också blivit en knutpunkt för smuggling av migranter och flyktingar till Europa, inte minst från afrikanska länder söder om Sahara.

Källa: Landguiden/UI med flera

ANNONS