Stora delar av Europa får ovanligt höga temperaturer när extremvärmen drar in över västra delen av kontinenten. Bland andra Tyskland, Frankrike och Spanien räknar med höga temperaturer.
Storbritanniens vädermyndighet varnar för varmt, fuktigt och instabilt väder. I Grekland väntas temperaturer på närmare 40 grader. I Frankrike räknar meteorologerna med att värmerekord kommer att slås. Inte ens under nätterna blir det någon riktig svalka att tala om.
Blockerad luft hettas upp
Förklaringen till de sällsynt höga temperaturerna är varma vindar från öst och syd som fastnar över Europa genom en så kallad väderblockering, där lågtryck över Atlanten och Östeuropa låser fast högtrycket som i ett skruvstäd, enligt meteorologen Martin Hedberg vid konsultbolaget Polyfuture.
- I högtrycket som bildas står luften still och sedan är det väldigt mycket solinstrålning och då stiger temperaturen. Det kommer inte in någon sval Atlantluft, och den varma luften flyttar inte på sig utan blir bara varmare och varmare, säger Hedberg till TT.
Blockeringar har blivit vanligare eftersom jetvinden över Europa har försvagats på senare tid. En möjlig förklaring är att temperaturskillnaden mellan Arktis och ekvatorn har minskat i takt med att klimatförändringarna har lett till issmältning.
Kan bli vanligare
Värmeböljan visar hur den globala uppvärmningen påverkar planeten, varnar meteorologer, som samtidigt spår att den här typen av extremvärme sannolikt kommer att bli mer förekommande.
- Sett i perspektivet av hur klimatet var för 50 år sedan är den här händelsen extremt ovanlig, men den är inte ovanlig om man ser till att vi faktiskt har förändrat klimatet. Då är det här scenariot snarare förväntat, säger Hedberg.
Under 2003 drog en rejäl värmebölja in över Frankrike, vilket ledde till att närmare 15000 mestadels äldre människor dog. "Sedan 1947 har det bara varit lika varmt som nu en gång, och det var 2005", skriver Frankrikes meteorologiska institut.