Turkiets president Recep Tayyip Erdogan. Arkivbild.
Turkiets president Recep Tayyip Erdogan. Arkivbild.

Gripne svensken inför turkisk domstol

Den svenske medborgare som gripits i Turkiet tillsammans med bland andra Amnestys Turkietchef ska ställas inför domstol i Istanbul på måndagen.

ANNONS
|

Totalt är det tio personer, varav två utländska medborgare, som ska höras. Domstolsförhandlingen ska inledas klockan nio svensk tid.

- En turkisk tidning skriver att de ska inställa sig för att förhöras av åklagare, säger journalisten och debattören Kurdo Baksi som har följt fallet.

Han har även fått uppgifter om domstolsförhandlingen från andra källor i Istanbul.

En av de advokater som försvarar de gripna ska till tidningen Bianet ha sagt att han har gott hopp om att de ska släppas fria, eftersom det inte finns några bevis för att de har begått brott.

ANNONS

Enligt advokaten anklagas de för "medlemskap i en terrororganisation".

Turkiets president Recep Tayyip Erdogan ska i samband med G20-mötet nyligen ha kallat mötet där de tio greps för en fortsättning på förra sommarens kuppförsök, enligt Kurdo Baksi.

Gripandena skedde på en ö i närheten av Istanbul den 5 juli. Amnesty Internationals Turkietchef och nio andra personer, bland dem den svenske medborgaren, greps sedan de hade deltagit i en konferens om digital säkerhet. Enligt svenska Amnesty deltog svensken som utbildare. Även en tysk medborgare finns bland de frihetsberövade.

TT

ANNONS