Argentinas president Mauricio Macri organiserar ett gruppfoto på G20-mötet i Buenos Aires.
Argentinas president Mauricio Macri organiserar ett gruppfoto på G20-mötet i Buenos Aires.

G20 överens om WTO efter rörigt möte

G20-länderna har avslutat toppmötet och kommit överens om att reformera Världshandelsorganisationen WTO. I överenskommelsen finns även ett löfte om att ta tag i flyktingsituationen.

ANNONS
|

Mötet överskuggades till stor del av de spända relationerna mellan flera av länderna. Donald Trump ställde exempelvis in ett planerat möte med Vladimir Putin efter Rysslands agerande mot Ukraina i Azovska sjön. Även närvaron av den saudiske kronprinsen Mohammed Bin Salman skapade kontroverser. Många av världsledarna satte press på prinsen till följd av mordet på den saudiske journalisten Jamal Khashoggi. Putin verkade däremot närmast lycklig över att se sin OPEC-kollega på plats och hälsade uppsluppet med när de två sågs.

I sluttexten erkänner världsledarna att det finns "vissa meningsskiljaktigheter" på handelsområdet och för första gången i G20-historien saknas punkten om att motverka handelsprotektionism.

ANNONS

Medlemsländerna binder sig även att ta tag i de grundläggande orsakerna bakom flyktingproblematiken i världen.

Alla de medverkande länderna, med undantag för USA, lovar också att stå fast vid överenskommelserna om utsläppsnivåer som träffades vid klimatkonferensen i Paris 2015. USA står å sin sida fast vid sitt beslut om att inte vara en del av klimatavtalet.

TT-Reuters

ANNONS