Med ett leende på läpparna klev tre av de tidigare fängslade amerikanerna Siamak Namazi, Emad Sharghi och Morad Tahbaz av planet i Doha.
Med ett leende på läpparna klev tre av de tidigare fängslade amerikanerna Siamak Namazi, Emad Sharghi och Morad Tahbaz av planet i Doha. Bild: Lujain Jo/AP/TT

Frigivna amerikaner tackar Biden efter utväxling

Fångutväxlingen mellan Iran och USA är genomförd. Fem amerikaner som frihetsberövats i Iran landade under måndagen på säker mark i Doha.
– Jag vill tacka president Biden och hans administration, som var tvungna att fatta några otroligt svåra beslut, säger Siamak Namazi, som suttit fängslad i åtta år.

ANNONS
|

"I dag kommer äntligen fem oskyldiga amerikaner som fängslats i Iran hem," säger president Joe Biden i ett uttalande efter att de landat i Doha.

På plats fanns USA:s ambassadör i Qatar, Timmy Davis, som mötte de tidigare fångarna med en kram när de klev av planet. I ett uttalande tackar en av männen, Siamak Namazi, president Biden och samtliga som bidragit till att utväxlingen till slut blev av.

– Jag skulle inte vara fri i dag, om det inte vore för alla er som inte tillät världen att glömma mig, säger Namazi.

Namazi greps 2015 och dömdes senare till tio års fängelse på grund av anklagelser om spionage. Alla fem amerikaner har enligt USA fängslats på felaktiga grunder.

ANNONS

Sex miljarder dollar

Frisläppandet av fem är en del av ett bredare avtal mellan USA och Iran.

Avtalet innebär att de fem amerikanerna släpps i utbyte mot att Iran får tillgång till motsvarande cirka 66 miljarder kronor. Dessutom har fem iranier benådats av Biden och släppts från fängelse i USA. Två av dem kommer enligt det iranska utrikesdepartementets talesperson Nasser Kanaani att stanna i USA.

Samtliga iranier har dömts för att på olika sätt ha försökt dela och exportera hemligt material från USA till Iran, som elektronik och utrustning ämnade för militären.

Under eftermiddagen landade två av dem i Qatar.

I samma veva meddelas från amerikanskt håll att nya sanktioner införs mot Irans underrättelsedepartement och den tidigare presidenten Mahmoud Ahmadinejad.

Pengar för humanitära varor

De omkring sex miljarder dollar det handlar om är frysta iranska tillgångar för köp av olja som förvarats på sydkoreanska konton.

Irans centralbankschef, Mohammad Reza Farzin, bekräftade på måndagen statlig television att man tagit emot 5,9 miljarder dollar.

Enligt USA ska pengarna endast kunna användas för humanitära varor som medicin och mat. Företrädare för den iranska regeringen har i stort sett instämt i det, även om vissa hävdat att det inte finns några begränsningar för hur pengarna kan användas.

ANNONS