Madagaskars president Andry Rajoelina på besök hos Emmanuel Macron i Élyséepalatset i Paris på onsdagen.
Madagaskars president Andry Rajoelina på besök hos Emmanuel Macron i Élyséepalatset i Paris på onsdagen.

Frankrike och Madagaskar vill lösa ödispyt

Frankrike och Madagaskar återupptar diskussionerna om vilket land som har rätt till fem franskkontrollerade landområden som ligger på olika håll i havet omkring den madagaskiska ön.

ANNONS
|

Les Îles Éparses, vilket kan översättas till De spridda öarna, står under den tidigare kolonialmakten Frankrikes kontroll, men Madagaskar gör territoriellt anspråk på dem sedan 1970-talet.

Allt som allt är det fyra korallöar, en atoll och ett korallrev som samtliga är del av ett franskt utomeuropeiskt territorium. Fyra av landområdena ligger på olika håll längs med Madagaskars västkust i Moçambiquekanalen och en ö ligger österut i Indiska oceanen.

- Jag begär högtidligt och officiellt att Frankrike finner en lösning för förvaltningen eller återlämnandet av öarna till Madagaskar, sade den madagaskiske presidenten Andry Rajoelina vid en presskonferens i Paris, sida vid sida med Frankrikes dito Emmanuel Macron.

ANNONS

- För det madagaskiska folket är ägandet av De spridda öarna en fråga om nationell identitet.

Macron svarade att länderna kommer att arbeta tillsammans för att gemensamt utveckla området.

Vad de redan enats om är att saken inte ska lösas på juridisk väg eller via internationell medling, utan med hjälp av en samordnad kommission.

Frankrike har haft en militär närvaro på öarna sedan 1980-talet.

TT-AFP

ANNONS