FN:s generaldirektör Anónio Guterres. Arkivbild.
FN:s generaldirektör Anónio Guterres. Arkivbild. Bild: Niranjan Shrestha/AP/TT

FN-chefen Guterres vill inte styra Gaza

FN:s generalsekreterare António Guterres fjärmar sig från tanken att Gaza i framtiden skulle bli världsorganisationens ansvar.
– Jag tror inte att ett FN-protektorat i Gaza är en lösning, säger han och kräver samarbete mellan arabländer och USA på Gazaremsan.

ANNONS

Resonemang pågår om Gaza efter kriget mellan Hamas och Israel. Men FN-chefen slår fast att världsorganisationen inte bör få en roll som ansvarigt styrande över Gaza i form av ett protektorat.

I samtal med reportrar säger Guterres att han vill att omvärlden enas om en "övergångsperiod" där det slutliga målet är en "tvåstatslösning".

Samarbete krävs

Men för att nå dit så måste ledande arabländer och USA börja samarbeta. USA kan stå som garant för Israel, medan arabländerna svarar för palestiniernas säkerhet.

– Alla måste enas om att hitta förutsättningar för en övergångsperiod, vilket kan hjälpa de palestinska myndigheterna att återta ansvar i Gaza, säger FN-chefen.

ANNONS

Guterres har flera gånger hamnat på kollisionskurs med Israels regering, som till och med krävt hans avgång för uttalanden om konflikten.

Men på måndagens pressträff understryker Guterres åter kritiken mot att så många civila – och främst barn – offras i kriget:

– Utan att ge mig in i detalj på de dödssiffror som presenteras av Hamas, som är de facto ledare i Gaza, så står det klart att flera tusen barn dödats i veckor av strider. Vi bevittnar ett dödande av civila som saknar motstycke i någon konflikt sedan jag blev generalsekreterare.

Hamas: 13 300 döda

Terrorstämplade Hamas sade på måndagen att dödssiffran stigit till 13 300 sedan extremistorganisationen attackerade Israel den 7 oktober och Israel svarade med den pågående offensiven mot Gaza. Av dem beräknas 5 600 vara barn.

Hälsomyndigheten i Gaza konstaterar att mer exakta dödssiffror är omöjligt att ta fram på grund av det rådande läget. Oberoende källor har inte kunnat bekräfta dödsuppgifterna.

ANNONS