Lastbilar med nödhjälp till Gazaremsan inspekteras vid gränsövergången Kerem Shalom i mars.
Lastbilar med nödhjälp till Gazaremsan inspekteras vid gränsövergången Kerem Shalom i mars. Bild: Ohad Zwigenberg/AP/TT

FN-chefen efter Israels löfte: Inte tillräckligt

Israel säger sig redo att vidta åtgärder för att tillfälligt öka den humanitära hjälpen till civila i Gaza.
Men enskilda insatser räcker inte – enligt FN:s generalsekreterare António Guterres.
– Vi behöver ett paradigmskifte, säger han.

ANNONS

Israel ska återöppna en gränsövergång för att tillåta mer nödhjälp till Gaza, meddelade landet sent på torsdagen – bara timmar efter ett telefonsamtal mellan USA:s president Joe Biden och Israels premiärminister Benjamin Netanyahu.

– Jag bad dem att göra det som de nu gör, säger Biden om Israels besked.

Enligt ett uttalande från Israels krigskabinett ska hjälpen "förhindra en humanitär kris".

Utöver FN-chefen António Guterres lyfter även EU:s rådsordförande Charles Michel fram tvivel.

"Barn och nyfödda i Gaza dör av undernäring. Omfattande och brådskande insatser behövs för att omedelbart få hunger att upphöra som krigsverktyg i Gaza", skriver Michel på X, och framhäver att en tillfällig öppning av en gränsövergång inte räcker.

ANNONS

USA "försiktigt positiv"

USA:s utrikesminister Antony Blinken är försiktigt positiv till det israeliska löftet. Men mycket återstår, konstaterar han.

– Det här är en positiv utveckling, men den verkliga prövningen är att nå resultat. Det är vad vi kommer att titta efter de kommande dagarna och veckorna, säger han under ett möte i Bryssel.

Enligt Blinken kommer USA att övervaka antalet lastbilar som tar sig in i Gaza och följa noggrant hur svältsituationen fortlöper.

Öppnar norr om Gaza

Nödhjälpen ska gå via hamnen i Ashdod, som ligger norr om Gazaremsan, och föras in i Gaza via gränsövergången vid Erez. Övergången har varit stängd sedan den 7 oktober förra året, då Hamas utförde sin terrorattack mot Israel och kriget inleddes.

Israels besked kom strax efter att Joe Biden i telefon med Benjamin Netanyahu slagit fast att mer måste göras för att hjälpa civila palestinier i Gaza. Biden sade att den nuvarande humanitära situationen – där merparten av de civila svälter – är oacceptabel, liksom israeliska attacker på hjälparbetare.

Utöver att öppna hamnen i Ashdod och gränsövergången vid Erez måste Israel avsevärt öka leveranserna av humanitär hjälp från Jordanien via gränsövergången i söder, Kerem Shalom, uppgav Vita huset.

ANNONS