Ett område i Santa Rosa i Kalifornien som förstörts av elden.
Ett område i Santa Rosa i Kalifornien som förstörts av elden.

Flera dödsoffer i bränderna i Kalifornien

Myndigheter i USA varnar för nya bränder i Kalifornien som hittills har krävt 21 människors liv. Starka vindar gör att minsta gnista kan få katastrofala konsekvenser.

ANNONS
|

Dödssiffran efter de bränderna har stigit till 21 personer, rapporterar AP. Dessutom har omkring 180 människor skadats och cirka 3500 bostäder och företag förstörts.

De 22 aktiva bränderna i norra Kalifornien har härjat en yta på nära 69000 hektar i Sonoma county, Napa county, Mendocino county och Yuba county. Antalet döda kan stiga ytterligare. I Sonoma county har cirka 670 människor listats som saknade, men den övervägande delen av dem är sannolikt i livet.

Ken Pimlott, chef för frågor om skogar och brandskydd i delstaten Kalifornien, kallar bränderna för "en allvarlig, kritisk, katastrofal händelse".

ANNONS

Omkring 8000 brandmän kämpar mot bränderna, och inget slut verkar finnas i sikte. På tisdagen kallades hjälp in från räddningstjänsterna grannstaterna Arizona, Nevada, Oregon och Washington men också från andra delar av USA.

- Det här är total förödelse, och det kommer att ta oss ett tag att ta oss ur det här. Det skulle kunna handla om dagar, eller till och med veckor. När vi ser det som förstörts så är det som efter en explosion. De här människorna sprang bokstavligen talat ut från sina hem i sista minuten med bara kläderna på sig, säger Ken Pimlott till San Francisco Chronicle.

Såg inga brandmän

En av dem som bokstavligen kom ut med inte mycket mer än skjortan på sig var Scott Hayden, vars hem brann ner i Santa Rosa i söndags.

- När varningen kom var allt orange runt omkring oss. Vi sprang ut ur huset med ingenting, bara minuter innan branden tog vårt hus. Jag visste att vi var tvungna att dra, men jag trodde att brandmännen skulle komma. Men det tog kanske tolv timmar innan jag såg min första brandman. Jag förstod senare att de hade jobbat dygnet runt på andra ställen i delstaten, och det fanns ingen kvar som kunde jobba. De hade redan gett allt, säger han till TT.

ANNONS

Han tillägger att det förekommit en del kritik lokalt mot räddningstjänsten.

"Håller bara andan"

Efter en förhållandevis lugn tisdag väntas situationen förvärras på onsdag eftermiddag, lokal tid. Vinden väntas då åter ta fart och komma upp i hastigheter på upp till 18 meter i sekunden, vilket gör att bränderna rör sig snabbare igen.

USA:s vädermyndighet National weather service (NWS) har gått ut med en rödflaggsvarning för onsdag och torsdag. Varningsnivån är den högsta, och innebär att minsta lilla gnista kan leda till en stor skogsbrand.

- Alla håller bara andan nu, och väntar och ser ifall de kan få kontroll över bränderna innan vinden tar fart i morgon. Det är en obehaglig situation, säger Jonathan Kaufmann, som befinner sig i Santa Rosa, till TT.

"Värsta i historien"

73 helikoptrar och 30 flygplan för vattenbombning deltar i insatserna.

Brandmännen kämpar nu mot klockan för att försöka skära av de tre värsta bränderna, Atlasbranden nordost om staden Napa, Nunsbranden i Kenwood och Tubbsbranden utanför Santa Rosa.

Under tisdagen bombades bränderna från helikoptrar med tusentals liter brandskyddsmedel. Myndigheterna beskriver kampen som en "belägring".

ANNONS

- Jag väntar mig att det här blir den värsta brandkatastrofen i Kaliforniens historia, säger Mike Thompson, demokratisk ledamot i USA:s representanthus från Kalifornien, till San Francisco Chronicle.

TT

Fakta: Kalifornien

Kalifornien är USA:s folkrikaste delstat med omkring 39,2 miljoner invånare (2016).

Delstaten har en areal på 411000 kvadratkilometer, vilket är något mindre än Sverige.

Kalifornien brukar benämnas som världens sjätte största ekonomi.

Guvernör i delstaten är Jerry Brown.

Källa: Nationalencyklopedin

ANNONS