Oppositionsanhängare möttes med vattenkanoner och tårgas i Kenya.
Oppositionsanhängare möttes med vattenkanoner och tårgas i Kenya.

Flera döda när Odinga återvände till Kenya

Oroligheter bröt ut när Kenyas oppositionsledare Raila Odinga återvände till hemlandet. Polisen sköt tårgas mot hans bil och flera personer uppges ha dödats i fortsatta sammandrabbningar under dagen.

ANNONS
|

Många människor hade samlats längs huvudleden mellan Nairobi och huvudstadens flygplats, i samband med att Odinga återvände till Kenya efter en resa till USA. Direktsändningar i kenyansk tv visade hur polisen sköt tårgas och använde vattenkanoner för att hindra Odingas bilkolonn från att nå stadens affärsdistrikt.

En del demonstranter kastade sten mot polisen och minst två bilar, varav ett polisfordon, stod i brand.

Anklagar presidenten

Reuters fotograf rapporterar att minst två personer dödades när polis och demonstranter drabbade samman på en av huvudvägarna som leder till affärsdistriktet. Nyhetsbyrån AFP:s journalist på plats rapporterar minst tre döda, alla med skottskador.

ANNONS

Kenyansk polis nekar till övervåld och säger att fem personer stenats till döds av plundrare, innan polisen kom till platsen.

Raila Odinga anklagar president Uhuru Kenyatta för våldet.

- Jag reste utomlands. Efter att ni välkomnat mig hem skickade han poliser att skjuta tårgas mot er, att misshandla mitt folk, att skjuta kulor mot dem. Är inte det barbariskt, säger han till anhängare sedan han satt sig i säkerhet.

HD-beslut på måndag

Spridda oroligheter har ägt rum under och efter presidentvalet i Kenya i slutet av oktober.

Den sittande presidenten Uhuru Kenyatta tog hem en jordskredsseger, med hela 98,2 procent av rösterna. Detta då rivalen Odinga – som efteråt kallat valet för en bluff – hade dragit sig ur och uppmanat sina anhängare till valbojkott. Det ursprungliga presidentvalet i augusti ogiltigförklarades av landets högsta domstol på grund av oegentligheter.

På måndag ska högsta domstolen avgöra om även omvalet ska förklaras ogiltigt.

TT-Reuters

ANNONS