Finlands tillträdande statsminister, socialdemokraten Antti Rinne. Arkivbild.
Finlands tillträdande statsminister, socialdemokraten Antti Rinne. Arkivbild.

Finland går åt vänster med ny regering

Efter knappt fyra veckors förhandlingar får Finland en ny regering under ledning av socialdemokraten Antti Rinne. Regeringsprogrammet innebär ett steg åt vänster, med fokus på traditionell välfärdspolitik, enligt statsvetaren Göran Djupsund.

ANNONS
|

Sammanlagt fem partier ingår i koalitionen: Socialdemokraterna (SDP), Centern, De gröna, liberala Svenska folkpartiet (SFP) och Vänsterförbundet.

Regeringsprogrammet hade läckt ut på förhand, men presenterades officiellt vid en presskonferens i Helsingfors på måndagen. Bland satsningarna kan nämnas mer pengar till infrastruktur och utbildning. Dessutom får andraspråket en starkare ställning i och med att svenska blir obligatoriskt i studentexamen för finskspråkiga och vice versa.

Mer till utbildning

Programmet som helhet är präglat av ett traditionellt välfärdskoncept, enligt Göran Djupsund, professor emeritus i statsvetenskap vid Åbo Akademi.

- Nu betonar man inte längre nedskärningar. I stället ska det satsas på tusen nya hälsocentralsläkare, det blir klart mer pengar till utbildning på alla nivåer, och så vidare, säger han.

ANNONS

När det gäller sysselsättningen är programmet mer skralt, enligt Djupsunds bedömning.

- Man har inga riktigt konkreta idéer om arbetsmarknaden. Det som varit mest på tapeten är ju andelen sysselsatta, där Finland har legat långt efter Sverige. Den ekonomiska ramen bygger på 75 procents sysselsättning under mandatperioden, och givet hur konjunkturen ser ut får man nog sätta stora frågetecken efter den punkten.

Får 19 ministrar

Trots den brokiga skaran partier har koalitionen goda chanser att bestå, tror Djupsund. Orsaken är bland annat att oppositionen har en mycket svagare ställning i Finland än i exempelvis Sverige, säger han.

- Sitter du i opposition i Finland har du absolut ingenting att säga till om. Du blir inte ens informerad om regeringens olika drag. Det betyder att regeringar tenderar att hålla även i mycket svåra situationer. Så nog tror jag att det finns förutsättningar för att den ska hålla länge.

ANNONS

Den tillträdande regeringen får 19 ministrar som kommer att utses de kommande dagarna. Finlands avgående statsminister Juha Sipilä, partiledare för Centern, kommer själv att avstå från en ministerpost, med hänvisning till partiets dåliga valresultat.

- Som partiledare förtjänar jag inte uppdrag som minister eller som talman. Det är dags för nya namn att ta plats, säger han enligt Svenska Yle.

TT

Fakta: Valresultatet

Finlands riksdag, eduskunta, har 200 platser. Så här fördelas de, utifrån det resultat som offentliggjorts med alla rösterna räknade under valnatten:

Socialdemokraterna (SDP): 40 mandat (17,7 procent)

Sannfinländarna: 39 (17,5)

Samlingspartiet: 38 (17,0)

Centern: 31 (13,8)

De gröna: 20 (11,5)

Vänsterförbundet: 16 (8,2)

Svenska folkpartiet i Finland: 9 (4,5)

Kristdemokraterna: 5 (3,9)

Övriga grupper: 2 (2,9)

I kategorin "övriga grupper" tar Rörelse nu:s kandidat Harry Harkimo liksom obundne Ålandspolitikern Mats Löfström varsitt mandat.

ANNONS