Rättegångsbyggnaden på Manhattan på torsdagskvällen.
Rättegångsbyggnaden på Manhattan på torsdagskvällen. Bild: Mary Altaffer/AP/TT

Fingeravtryck och foto – det väntar Trump

Det här är vad som antagligen väntar USA:s expresident Donald Trump nästa vecka, om han inställer sig i rätten.

ANNONS
|

Varje dag frihetsberövas hundratals brottsmisstänkta New York-bor. Men det är första gången en tidigare president åtalas.

Åklagarkammaren har kontaktat Trumps advokater för att diskutera hur överlämnandet av honom ska gå till. Enligt en av Trumps advokater väntas han inställa sig i domstol nästa vecka.

Här är några punkter om vad som väntar där:

+ Hur det går till att inställa sig är lite olika. När Allen Weisselberg, tidigare finanschef för Trump Organization, åtalades 2021 överlämnade han sig själv via en sidodörr i domstolsbyggnaden på Manhattan innan kontorstid. Filmmogulen Harvey Weinstein lämnade över sig på en polisstation och fördes därifrån handfängslad till rättegångssalen. Oavsett hur det går till i Trumps fall lär det vara snabbt avklarat i en välkoreograferad tillställning.

ANNONS

+ Oavsett om man är fattig eller rik så finns vissa grundläggande förfaranden som alltid sker för brottsmisstänkta på plats. Fingeravtryck tas, och man fotograferas, och får svara på standardfrågor som namn och födelsedata. Normalt sett tar proceduren flera timmar.

+ Trumps advokater räknar, enligt CNN, med att Trump kommer att framträda inför en domare. Där presenteras åtalspunkterna, och han får sina rättigheter upplästa. Därefter får den tilltalade berätta om den erkänner sig skyldig eller nekar till brott.

+ Om Trump nekar till brott sätts antagligen ett rättegångsdatum. Därefter släpps han troligtvis utan krav på borgen efteråt, så sker i de flesta fall i New York.

+ Alla expresidenter erbjuds skydd av Secret Service. Trump har valt att behålla sitt skydd, så agenter kommer antagligen att vara vid hans sida hela tiden.

ANNONS