Fredrick Federley vid Centerpartiets EU-valvaka den 26 maj. Arkivbild.
Fredrick Federley vid Centerpartiets EU-valvaka den 26 maj. Arkivbild.

Federley hoppar av ledarkamp i EU-grupp

Centerpartiets Fredrick Federley lägger ned sin kandidatur för att bli gruppledare för liberala Förnya Europa (RE) i EU-parlamentet.

ANNONS
|

Federley vill markera mot de "avtal under bordet" som han säger har förekommit i parlamentet.

- I går kväll stod det plötsligt klart att ett antal partigrupper har bestämt sig för vem de ska rösta på så att de i princip samlar majoritet, säger han till TT.

Han vill inte gå in på vilka grupper det rör sig om. Det andra skälet till Federleys avhopp är vad han benämner som den senaste dagens fula kampanjer.

ANNONS

- Hur man pratat om en del av kandidaterna har inte varit acceptabelt. Jag vill inte återupprepa det, för jag vill inte vara en del av det, men man har talat om kandidater på ett sätt som rör person mer än vad de vill göra.

Federley säger att det snart ska förrättas andra val och att andra saker ligger framför honom, men vill inte gå in på vad.

- Det är inte riktigt klart än. Men jag går stärkt ur det här, i och med att jag tar ansvar för att gruppen inte ska splittras och jobba emot varandra. Jag flyttade tillbaka diskussionen till kandidaternas profiler och kompetens.

Ledarvalet sker på onsdagen och valet står sannolikt mellan Dacian Ciolos, tidigare EU-kommissionär och rumänsk premiärminister, och den nederländska parlamentsveteranen Sophie in 't Veld från Nederländerna.

Den liberala parlamentsgrupperingen bytte namn till Förnya Europa från Alde för några dagar sedan, delvis med anledning av att Emmanuel Macrons franska Republiken på väg (LREM) sällat sig till skaran.

ANNONS
TT

ANNONS