Ekrem Imamoğlu hälsar sina anhängare från kampanjbussen när segern står klar.
Ekrem Imamoğlu hälsar sina anhängare från kampanjbussen när segern står klar.

Expert: Segraren kan bli ett hot mot Erdogan

En seriös utmanare till president Recep Tayyip Erdogan har presenterat sig. Så sammanfattar statsvetarprofessorn Umut Özkirimli söndagens lokalval i Istanbul.

ANNONS
|

- Symboliskt är det här självklart en massiv förlust för Erdogan, säger Umut Özkirimli till TT.

Han är professor i statsvetenskap vid Centrum för Mellanösternstudier på Lunds universitet, turkisk medborgare, och landade i Istanbul lagom till att resultatet från söndagens borgmästarval offentliggjordes.

Oppositionella Republikanska folkpartiets kandidat Ekrem Imamoğlu slog med god marginal sin motståndare från regeringspartiet AKP och redan på flygplatsen möttes Özkirimli av feststämning.

ANNONS

- Alla taxibilar på flygplatsen tutade för att fira, det var fullt med folk på gatorna. Det här är öppen olydnad i ett land som varit tystat sedan 2013, ofattbart!

775000 fler röster

I valet den 31 mars – som ogiltigförklarades av Turkiets valmyndigheter – vann Imamoğlu med blott 13000 röster. Den här gången samlade han 54 procent av väljarstödet och 775000 fler röster än AKP:s kandidat.

- Det säger oss att människor var riktigt förbannade över att deras kandidat inte accepterades, att kurderna inte föll i AKP:s fälla och att vissa moderata AKP-väljare bytte sida i sista stund, säger Özkirimli.

AKP-kandidaten Binali Yildirim hade inför valet – i en för regeringspartiet synnerligen ovanlig manöver – flörtat med landets kurdiska minoritet.

"Hopp för Turkiet"

Statsvetarprofessorn drar två slutsatser av kvällens resultat. Den första: det är ännu för tidigt att dödförklara den turkiska demokratin.

ANNONS

- Jag tillhörde dem som trodde att demokratin var fullständigt död, men det finns fortfarande hopp för Turkiet. Vi väntade oss alla att AKP på något sätt skulle rigga valet eller inte acceptera resultatet. Men de erkände sig besegrade snabbt, säger Özkirimli.

Den andra slutsatsen: plötsligt finns det nu en politisk utmanare som på allvar kan komma att hota president Recep Tayyip Erdogan.

- Det här är per automatik stort, borgmästaren i Istanbul är alltid en kandidat för större uppdrag. Erdogan kom själv från borgmästarskapet i Istanbul. Imamoğlu kom från ingenstans, från ett litet distrikt, och ingen statsvetare hade hört talas om honom för sex månader sedan, säger Özkirimli.

Seriös utmanare

Imamoğlus milda framtoning har gjort honom populär i ett Istanbul som tröttnat på AKP:s aggressiva retorik, menar Özkirimli. Och förmågan att tilltala flera olika väljargrupper har varit en nyckel till framgången.

ANNONS

- Han är inte som de andra sekulära kandidaterna. Han har en god relation med både kurderna och religiösa som tidigare röstat på AKP.

År 2023 – 100 år efter att republiken Turkiet formellt utropades – går landet återigen till val. Ett val där Erdogans seger enligt Umut Özkirimli inte längre är skriven i sten.

- Den här killen är en seriös utmanare, han kan bli Turkiets näste ledare.

TT

ANNONS