Turkiets president Recep Tayyip Erdogan röstade i söndagens borgmästarval i Istanbul.
Turkiets president Recep Tayyip Erdogan röstade i söndagens borgmästarval i Istanbul.

Expert: Segraren kan bli ett hot mot Erdogan

En seriös utmanare till president Recep Tayyip Erdogan har presenterat sig. Så sammanfattar statsvetarprofessorn Umut Özkirimli söndagens lokalval i Istanbul.

ANNONS
|

Umut Özkirimli, professor i statsvetenskap vid Centrum för Mellanösternstudier på Lunds universitet, landade i Istanbul lagom till att resultatet från söndagens borgmästarval offentliggjordes. Oppositionella Republikanska folkpartiets kandidat Ekrem Imamoğlu slog med god marginal sin motståndare från regeringspartiet AKP:s, och redan på flygplatsen möttes Özkirimli av feststämning.

- Alla taxibilar på flygplatsen tutade för att fira, det var fullt med folk på gatorna. Det här öppen olydnad i ett land som varit tystat sedan 2013, ofattbart!

ANNONS

Statsvetarprofessorn drar två slutsatser av kvällens resultat. Den första: det är ännu för tidigt att dödförklara den turkiska demokratin.

- Jag tillhörde dem som trodde att demokratin var fullständigt död, men det finns fortfarande hopp för Turkiet. Vi förväntade oss alla att AKP på något sätt skulle rigga valet eller inte acceptera resultatet. Men de erkände sig besegrade snabbt, säger Özkirimli till TT.

Den andra slutsatsen: för första gången på länge finns det nu en politisk utmanare som på allvar kan komma att hota president Recep Tayyip Erdogan.

- År 2023, när republiken fyller 100 år, är det presidentval igen. Den här killen är en seriös utmanare, han kan bli Turkiets näste ledare.

TT

ANNONS