Bild från den norska skeppsägaren Frontline, föreställande fartyget Front Altair efter attacken.
Bild från den norska skeppsägaren Frontline, föreställande fartyget Front Altair efter attacken.

Expert om tankerattacken: Ökad risk för krig

Iran avvisar kategoriskt USA:s uppgifter om att landet skulle ligga bakom attackerna mot två tankrar i Omanbukten. Utvecklingen innebär ändå en ökad sannolikhet för en amerikansk attack mot Iran, enligt den säkerhetspolitiske analytikern Jan Hallenberg.

ANNONS
|

Det iranska svaret kom i en kommuniké från landets FN-personal i New York, rapporterar Reuters. Tankrarna, Front Altair och Kokuka Courageous, ägs av norska respektive japanska företag. De fraktade etanol respektive metanol när de anfölls.

Efter onsdagens händelser sade utrikesminister Mike Pompeo USA bedömer att Iran ligger bakom. Som stöd för anklagelsen har försvarshögkvarteret Pentagon nu släppt en suddig svartvit video som påstås visa hur revolutionsgardister från Iran tar bort en odetonerad mina från ett av de anfallna fartygen. Sekvensen ska alltså visa att Iran försökt undanröja bevis efter händelsen.

ANNONS

"Politiskt element"

Flera länder har sagt att man inte ser någon anledning att tvivla på USA:s uppgifter. Jan Hallenberg, forskningsledare på Utrikespolitiska institutet, höjer ändå ett varningens finger.

- Det är inte osannolikt att Iran ligger bakom, men i det här spända läget kan man samtidigt inte utesluta andra intressen som skulle kunna vilja sätta dit Iran, säger han.

- Problemet är ju att USA vill att det ska vara Iran. Det finns ett politiskt element här som gör att jag blir tveksam till Pompeos bedömning.

TT: Vilka andra aktörer än Iran kan ha intresset och kapaciteten att genomföra en sådan här operation?

- Två andra tänkbara parter är Saudiarabien och Israel, men det finns ju inga belägg. Den politiska situationen i Israel är oerhört osäker, med en premiärminister som hänger på fallrepet. En av hans stora frågor har varit Iran, och han har ju ett intresse av att hotet från Iran framställs som stort.

ANNONS

Såg flygande objekt

Besättningen på den japanska tankern Kokuka Courageous vittnar om flygande objekt som ska ha skymtats kort före en av explosionerna, enligt Yutaka Katada, chef för fraktföretaget Kokuka Sangyo.

- Vi har fått rapporter om att något tycks ha flugit in, så exploderade det och det blev ett hål i fartygsskrovet, säger han enligt Reuters.

Jan Hallenberg beskriver händelseutvecklingen som en upptrappning, som ökar sannolikheten för krig mellan USA och Iran.

- Hur mycket den ökar är svårt att bedöma, eftersom vi inte vet var gränsen går för USA att vilja göra allvar av sina hot. Jag tror inte att vi är där ännu, men vi har kommit ett steg närmare. Inträffar något de kommande dagarna där amerikanska intressen är direkt inblandade, och USA skyller på Iran, då kan det mycket väl bli en militär attack.

TT

ANNONS
ANNONS