Turister skuggar sig med paraplyer när de går nerför Spanska trappan i Rom på tisdagen.
Turister skuggar sig med paraplyer när de går nerför Spanska trappan i Rom på tisdagen.

Europa rustar för rekordhetta

Fartgränser på Autobahn, uppskjutna skolprov och höjda vädervarningar – Europa rustar sig för värmebölja. Heta vindar från Sahara väntas pressa temperaturerna över 40 grader Celsius.

ANNONS
|

Värmeböljor är inget ovanligt i Europa, men sommarhettan kommer ovanligt tidigt, konstaterar meteorologer. I Tyskland räknar vädertjänsten med att det gamla junirekordet på plus 38,5 grader slås på en del platser på torsdag och fredag.

Det har lett till att hastighetsbegränsning har införts på vissa motorvägssträckor på grund av ökad risk att beläggningen spricker i hettan och skadar bildäcken.

Tyskland, Frankrike, Spanien, Schweiz och Belgien räknas till de länder som drabbas hårdast av värmen de kommande dagarna.

Äldre extra sårbara

I Spanien väntas de högsta temperaturerna i nordöstra delen av landet, där Girona kan få 45 grader på fredag och Zaragoza spås få 44 grader i helgen.

ANNONS

I Frankrike tar myndigheterna inga risker, med facit från värmeböljan 2003 i färskt minne. Då ansågs värmen ha orsakat 15000 dödsfall, i många fall äldre som lämnats utan tillsyn. Röda Korset uppmanar människor att hålla ett öga på utsatta grannar, vänner och släktingar. "De kommande dagarna blir påfrestande för många människor, i synnerhet äldre personer, små barn och människor med bakomliggande sjukdomar eller begränsad rörlighet", heter det i Röda Korsets maning.

Skolprov skjuts upp

En mycket ovanlig åtgärd har aviserats av Frankrikes utbildningsminister Jean-Michel Blanquer. De nationella proven för 14-15-åringar skjuts upp till nästa vecka på grund av värmen. I Paris har även äldre modeller av diesel- och bensindrivna bilar förbjudits från onsdagen, av rädsla för att utsläppsproblemen ska förvärras av hettan.

Pågående fotbolls-VM i Frankrike påverkas också. Till exempel tillät fotbollsförbundet Fifa publiken att ta med egna vattenflaskor in på matchen mellan Sverige och Kanada på måndagskvällen.

Även andra delar av Europa berörs av värmen. I Litauen noterades 35,7 grader Celsius. Värmen i Baltikum lett till ovanligt många drunkningsolyckor i år.

TT-AFP

ANNONS