Jeremey Hunt och Boris Johnson gör upp om ledarposten i Konservativa partiet – och därmed även premiärministerposten efter avgående Theresa May.
Jeremey Hunt och Boris Johnson gör upp om ledarposten i Konservativa partiet – och därmed även premiärministerposten efter avgående Theresa May.

EU: Ingen omförhandling om brexit

Ingen omförhandling väntar om brexit – oavsett vem som vinner premiärministerkampen i Storbritannien. Beskedet från EU är tydligt.

ANNONS
|

När de kvarstannande EU-ländernas stats- och regeringschefer höll en kort genomgång av brexitläget under sitt toppmöte i Bryssel på midsommaraftonen tog det bara några minuter att enas om situationen.

Efteråt var permanente rådsordföranden Donald Tusk glasklar.

- Vi vill undvika en oordnad brexit och ha en framtida relation som är så nära som möjligt till Storbritannien. Men utträdesavtalet är inte öppet för omförhandling, sade Tusk på sin presskonferens.

ANNONS

Statsminister Stefan Löfven (S) var inne på samma sak.

- Vi är naturligtvis ytterst beredda på en "no deal", även om vi vill undvika det. Vi är beredda att diskutera deklarationen om den framtida relationen (mellan EU och Storbritannien), men inte utträdesavtalet, fastslog Löfven efter mötet.

Statsministern ville inte spekulera i om risken för ett avtalslöst läge ökar med Boris Johnson som brittisk regeringschef, snarare än Johnsons motståndare i ledarkampen, Jeremy Hunt.

- Det är svårt att säga. Man måste också titta på hur det ser ut i underhuset. Det finns ju en väldigt stark kraft där som vill undvika en "no deal", konstaterar Löfven.

EU har tidigare i vår gett Storbritannien anstånd med sitt utträde fram till den 31 oktober, i väntan på att Storbritanniens parlament ska bestämma sig för att godkänna utträdesavtalet – eller inte.

ANNONS
Bryssel, TT:s korrespondent

Fakta: Utträdesavtalet

EU och Storbritannien har sedan sommaren 2017 förhandlat fram ett utträdesavtal som i detalj reglerar det brittiska utträdet ur EU. I avtalet ingår allt från framtida rättigheter för EU-medborgare i Storbritannien och vice versa, till ekonomiska uppgörelser kring exempelvis pensioner och bidrag till EU-projekt som Storbritannien lovat vara med och finansiera.

Om avtalet godkänns av Storbritanniens parlament inleds en övergångsperiod fram till den 31 december 2020 för att ytterligare underlätta för folk och företag att anpassa sig.

Än så länge har emellertid inte avtalet godkänts av parlamentet, vilket lett till en uppskjutning tills vidare av det utträde som skulle ha skett den 29 mars i år. Nytt slutdatum för det brittiska medlemskapet är nu i stället den 31 oktober. Fortfarande finns dock risk för att det då blir ett utträde utan avtal.

För att lindra följderna av en eventuell avtalslös situation har både EU och Storbritannien förberett en rad nödåtgärder, för att lindra effekterna för exempelvis studenter, fisket och flygtrafiken.

ANNONS