Poliser utanför skola i Vanda där en skottlossning har ägt rum.
Poliser utanför skola i Vanda där en skottlossning har ägt rum. Bild: Markku Ulander/Lehtikuva/TT

Ett barn dödat i skolskjutning – två skadade

En tolvåring har gripits efter att ha skjutit tre andra barn i samma ålder på en skola i Vanda i Finland. Ett av offren har avlidit, medan de andra två är mycket allvarligt skadade.
– Det här borde inte ha hänt, säger polisöverdirektör Seppo Kolehmainen.

ANNONS

Polisen larmades till skolan vid klockan 9 på tisdagsmorgonen lokal tid. Ett stort polispådrag var på plats inom nio minuter och spärrade av platsen.

– De som var inblandade i skjutningen är alla sjätteklassare. Ett av offren avled på platsen, två av offren fördes till sjukhus för vård. Skadorna på båda offren som fördes till sjukhus är mycket allvarliga, säger kriminalöverkommissarie Marko Särkkä.

Samtliga inblandade är tolv år gamla. Händelsen rubriceras som mord och två mordförsök. Den misstänkte ska ha erkänt gärningen i förhör och vapnet som användes ska ha tillhört en nära anhörig till pojken. Enligt polisen har släktingen licens för vapnet.

ANNONS

– Polisen utreder bland annat motivet till dådet och orsakerna till händelsen, säger Särkkä.

"Flera barn sprang"

Den misstänkte sjätteklassaren greps av polis några kilometer från skolan. Gripandet gick lugnt till, enligt polisen bar tolvåringen på det misstänkta mordvapnet.

Ett vittne som arbetar i närheten av skolan berättar för tidningen Iltalehti att han hörde ett skott från skolans håll.

– Jag förstod inte först att det var en pistol. Sedan hördes ett hemskt skrik och flera barn sprang över gården, säger personen.

I ett tidigare skede berättade personal i lärarrummet på skolan för TT i telefon att de fortfarande var inspärrade i byggnaden.

– Folk kom hit och stängde dörrarna och sade åt oss att inte gå ut, säger vice rektor på skolan, Jukka Kasurinen.

Uppmanades stanna inomhus

Allmänheten uppmanades i ett tidigt skede att hålla sig borta från området och stanna inomhus. "Öppna inte dörren för främlingar", löd polisens uppmaning då.

Skolan är en grundskola i stadsdelen Bäckby (Viertola) och har omkring 800 elever fördelade på två anläggningar, samt omkring 90 anställda.

Vanda ligger i utkanten av Helsingfors. Det är landets fjärde största stad med drygt 200 000 invånare.

Bäckby i Vanda, utanför Helsingfors.
Bäckby i Vanda, utanför Helsingfors. Bild: Anna-Lena Lindqvist/TT
Poliser och polisbilar framför skolan i Vanda.
Poliser och polisbilar framför skolan i Vanda. Bild: Markku Ulander/Lehtikuva/TT

Finlands vapen

I Finland som har en folkmängd på 5,5 miljoner finns mer än 1,5 miljoner licensierade skjutvapen och ungefär 430 000 innehavare med tillstånd, enligt det finländska inrikesdepartementet. Här finns en lång tradition av både jakt och vapeninnehav.

Det är den lokala polisen som ansvarar för tillstånden.

Efter skolskjutningarna i Finland 2007 och 2008 skärpte landet sina vapenlagar genom att höja minimiåldern för innehav och genom att ge polisen större befogenheter att kolla upp individer som ansöker om tillstånd.

Källa: AP, Finlands inrikesdepartement

ANNONS