En svensk bland dödsoffren i skalvet på Kos

Ett kraftigt skalv med magnituden 6,7 har skakat delar av turistområden i Turkiet och Grekland. Två personer har omkommit i skalvet på ön Kos. Över 200 personer är skadade, enligt nyhetsbyrån AP. UD bekräftar att en svensk person vårdas på sjukhus. UD bekräftar att en svensk man är bland de döda.

ANNONS
|

Enligt nyhetsbyrån AP, som har talat med grekiska myndigheter, har en svensk och en turkisk medborgare avlidit i jordbävningen.De omkomna hittades på gatan vid en bar där en vägg hade kollapsat, rapporterar AFP. Enligt svenska UD är en av de omkomnaen svensk man.

– Vi kan bekräfta att en svensk man i 20-årsåldern hemmahörande i Mellansverige har dött i jordbävningen i Kos. Anhöriga är underrättade, säger Jessica Garpvall på UD:s presstjänst.

Den andra som har dött är en turkisk person som är 39 år.

Skadade svenskar

UD bekräftar att en svensk person vårdas på sjukhus.

– En svensk medborgare vårdas på sjukhus, säger Catarina Axelson vid UD:s presstjänst.

ANNONS

AFP skriver att en annan svensk man förlorat sina ben. Enligt The Guardian och de tre största grekiska dagstidningarna är två av de fem personerna som är allvarligt skadade svenskar. UD bekräftar inte de uppgifterna. De andra som är allvarligt skadade uppges vara en norsk och två greker.De skadade har flugits med helikopter till sjukhus på Kreta.

Skalvet inträffade vid 01.30-tiden, lokal tid, cirka 16 kilometer öster om den grekiska ön Kos i ögruppen Dodekaneserna i Egeiska havet. Det var sydväst om de turkiska turistorterna Marmaris, Bodrum och Datca, rapporterar Reuters.

Jordskalvet har orsakat störst skador på Kos. Minst två personer har omkommit, enligt öns borgmästare. En av dem är den svenske medborgaren.

– Vi har två döda och flera skadade personer hittills, sa George Kyritsis till Reuters.

Över 200 personer har skadats, uppger myndigheterna enligt AP. Omkring 120 personer har skadats på Kos och omkring 80 har skadats i Bodrum,Turkiet. Hundratals turister rapporteras av AP ha fått tillbringa natten utomhus, insvepta i filtar.

Göteborgare påKos är skakad

Charlotte Wahlgren från Göteborg anlände till Kos i Grekland på torsdagen för en semester med sin familj. Vid ett-tiden natten till fredagen väcktes hon av skalvet.

– Vi vaknade av att hela rummet snurrade. Jag och min man sprang till rummet där mina pojkar sov. Min ena son hade flugit ner på golvet.

ANNONS

Hon berättar att de först inte kunde sova, men sedan bestämde sig för att sova med kläderna på och vara beredda för ett nytt skalv.

– Det var rena karusellen. Det var kaos. Jätteläskigt. Många som hade småbarn var rädda. Det var otroligt obehagligt.

Mindre skador i Turkiet

Turkiska Marmaris ligger i Muglaprovinsen, vars guvernör säger att skalvet inte orsakat några större skador i området. Ett mindre antal personer har fått lättare skador efter att ha fallit ut från fönster i panik, enligt nyhetsbyrån AFP.

I Bodrum har ett sjukhus evakuerats efter att sprickor upptäckts och patienter tas omhand i en trädgård utanför, skriver AFP.

Omkring 70 personer i Bodrum har fått uppsöka sjukhus sedan de skadats när panik utbrutit bland flyende människor i en smal passage, skriver Reuters.

Flera efterskalv

Turkiska myndigheter varnade för efterskalv och uppmanade människor att hålla sig borta från skadade byggnader. Mer än 20 efterskalv har hittills registrerats i regionen, några relativt kraftiga. I vissa delar av Muglaprovinsen rapporteras strömmen ha slagits ut och telefonnätet blivit överbelastat.

I området finns tusentals svenskar.

– Rådet vi har till svenskar som befinner sig där är att man följer lokala myndigheters anvisningar men också att man tar kontakt med anhöriga hemma så att de slipper oroa sig, säger Katarina Axelsson, presskommunikatör vid UD.

ANNONS

Stora vågor

Charterbolaget TUI har 700 svenskar på Kos, 2600 på Rhodos och 300 i Marmaris, skriver Expressen. Även Apollo och Ving har turister på plats. Ving har 2417 gäster på Rhodos och 143 på Kos.

–Det har skakat ordentligt och det har känts av särskilt mycket på Rhodos enligt våra kolleger som ringt hem från resemålen, säger Charlotte Hallencreutz, pressinformatör på Ving, till tidningen.

Enligt Ving har strömmen gått i Kos stad.

–Vi kontaktar alla våra gäster via sms och har en servicetelefon som är öppen dygnet runt, säger Charlotte Hallencreutz.

Inga skadade Vinggäster har hittills rapporterats.

Apollo har 1760 gäster på Kos och 4400 på Rhodos. Charterbolaget har varit i kontakt med alla sina hotell och det finns inga skadade gäster eller hotell, uppger presschef AnnSofie Olsson, i ett meddelande till TT.

Skalvet uppmätte magnituden 6,7, enligt USA:s geologiska myndighet USGS. Turkiska myndigheter säger att det hade magnituden 6,3, och kändes längs med hela egeiska kusten.

Evakuerade från flygplatsen

Skalvet kan även ha orsakat en mindre tsunami i området.

"En liten tsunami är bekräftad. UNDVIK STRÄNDER I OMRÅDET, men ni är säkra på högre höjder", twittrade europiska EMSC, som mäter jordskalv.

Turkiska myndigheter säger att det snarare rör sig om stora vågor.

Sajten Kostoday visar bilder på från Kos där havet svämmat över gator och en liten fiskebåt ligger uppspolad på en väg.

ANNONS

ANNONS