Elva personer har dött i bränder som härjar i norra Kalifornien. Dödssiffran väntas stiga.
Elva personer har dött i bränder som härjar i norra Kalifornien. Dödssiffran väntas stiga.

Elva döda efter bränderna i Kalifornien

Elva personer har dött efter skogsbränderna i norra Kalifornien. Dödssiffran väntas stiga.

ANNONS
|

Femton olika bränder härjar i norra Kalifornien sedan söndagskvällen lokal tid. Värst drabbade är områdena strax norr om San Francisco, som är kända för vinproduktion.

I områdets största stad Santa Rosa har hela kvarter förvandlats till aska. Omkring 1500 byggnader och 30000 hektar mark har hittills brunnit ned, uppger Kaliforniens myndighet för skogs- och brandskydd (CAL FIRE).

Travis Hohlers föräldrahem i Santa Rosa totalförstördes av lågorna på söndagen. Hans föräldrar vaknade mitt i natten till doften av rök. I samband med detta kom ett evakueringslarm, och tjugo minuter senare hade elden nått deras hus.

ANNONS

- Elden kom över kullen, blåsandes som en hårtork. Allt man kan göra är att springa. Mina föräldrar är i total chock, hela kvarteret är ju borta. Åratal av minnen bara försvann på några minuter. Och allt är så kaotiskt. De kunde inte hitta sin katt, och vill åka ut och leta efter den, säger han till TT.

Tusentals evakuerade

I området har omkring 25000 människor evakuerats. Evakueringscenter har ordnats i kyrkor, skolor och andra samlingsplatser. Många söker också skydd hos vänner och familjemedlemmar som inte drabbats av branden.

Elden spreds av ovanligt starka vindar på upp till 110 kilometer i timmen. Under måndagen lugnade vindarna ned sig något, vilket bromsat spridningen. Men räddningstjänsten har fortfarande problem att få kontroll på elden.

Elva personer har hittills dött i samband med bränderna, sju i Santa Rosa, två i Napa County, och ytterligare två i Mendocino County. Men myndigheterna befarar att dödssiffran kommer att stiga.

- Det är fortfarande väldigt tidigt, och vi kan inte ens ta oss fram till alla platser. Så jag väntar mig inte att siffran kommer vara densamma länge till, säger Rob Giordano, vid polisen i Sonoma County, enligt lokaltidningen Press Democrat.

ANNONS

Skolorna stängde

Skolorna har stängts ned på grund av röken från bränderna, som sprider sig över området. Luftkvaliteten gör att och människor uppmanas att hålla sig inne.

Julie Tenorino, som bor i Petaluma, söder om Santa Rosa, trodde länge att hon skulle evakueras, vilket aldrig skedde.

- De sa åt oss att vi skulle vara redo utifall att. Det blev en konstig väntan. Vi hade aska på bilen när vi gick ut på morgonen, och det sved i ögonen av all rök. Vi säger alla att det känns som att apokalypsen är här, säger hon till TT.

Kaliforniens guvernör Jerry Brown har förklarat delar av delstaten som katastrofområde.

TT

ANNONS