President Rodrigo Duterte tappar i opinionen. Arkivbild.
President Rodrigo Duterte tappar i opinionen. Arkivbild.

Duterte tappar i opinionen efter knarkkrig

Filippinernas president Rodrigo Duterte upplever för första gången en rejäl nedgång i popularitet. Andelen filippinier som var nöjda med Dutertes arbete föll från 78 till 67 procent från juni till oktober, enligt ett lokalt opinionsundersökningsföretag.

ANNONS
|

Den största anledningen till fallet i opinionen tros vara Dutertes stora krig mot droghandeln. Under de 15 månader som presidenten suttit vid makten har polisen dödat 3850 personer i antidrogoperationer. Ytterligare flera tusen har dött under oförklarliga omständigheter, där fristående dödsskvadroner tros ha varit involverade.

- Det här speglar troligtvis oron över riktningen som kriget mot drogerna har tagit, särskilt de dödsfall bland minderåriga och odisciplin bland polisväsendet som förekommit, säger Richard Heydrian, politisk analytiker.

ANNONS

I augusti och september uppstod stora gatuprotester i landet efter att två tonåringar skjutits ihjäl av antidrogpolisen.

Dutertes egen stab avfärdar dock de dåliga siffrorna med en axelryckning.

- Kärleken finns fortfarande där, säger Dutertes talesperson Ernesto Abella och tillägger att opinionssiffrorna följer samma mönster som tidigare filippinska presidenter upplevt.

Opinionsföretaget Social weather stations, som undersökt presidenternas popularitet sedan 1986, lämnade själv ingen analys av siffrorna men konstaterade att det främst är bland de fattiga i landet som Duterte tappar i popularitet.

- De är hans främsta väljarkrets. Men det är också de som huvudsakligen är offren i drogkriget, säger Victor Andres Manhit, chef vid Stratbase ADR-institutet, som sysslar med politisk konsultverksamhet i Manila.

TT-AFP

ANNONS