Donald Trump säger att han kommer att bli gripen. Arkivbild.
Donald Trump säger att han kommer att bli gripen. Arkivbild. Bild: Ron Johnson/AP/TT

Donald Trump: Jag kommer att gripas

USA:s tidigare president Donald Trump påstår att han kommer att gripas på tisdag. Han uppmanar också sina anhängare att demonstrera.

ANNONS
|

I ett inlägg i sociala medier skriver han att "den klart ledande republikanska kandidaten och USA:s tidigare president kommer att gripas på tisdag nästa vecka".

I inlägget hänvisar Trump till "illegala läckor" från en åklagarkammare på Manhattan i New York och han uppger att "inget brott kan bevisas" och att det hela grundas på "en gammal och helt och hållet avfärdad saga".

Han uppmanar också sina anhängare att demonstrera.

Trumps inlägg publiceras i två delar på hans egen plattform Truth Social. Det är skrivet helt i versaler och ex-presidenten slår på flera sätt fast att det är ute med USA och att "radikala vänsteranarkister har stulit vårt presidentval".

ANNONS

"Vår nation är numera tredje världen och döende. Den amerikanska drömmen är död!".

Åtal kan vara nära

Amerikanska medier har den senaste veckan rapporterat om att ett åtal mot Trump kan vara att vänta inom kort. Misstankarna gäller att Trump inför valkampanjen 2016 illegalt ska ha betalat den tidigare porrskådespelaren Stephanie Cliffords, även känd som Stormy Daniels, 130 000 dollar för att hon skulle hålla tyst om att de haft en relation.

Trump själv har förnekat att någon möte med Clifford över huvud taget har ägt rum.

Men hans före detta advokat Michael Cohen har medgett att han lät betala ut pengarna till Clifford och erkände sig 2018 skyldig till kampanjfinansieringsbrott med anledning av utbetalningen.

Inför domstol pekade Cohen ut presidenten som den som instruerat honom att göra utbetalningen – vilket skulle innebära att Trump är medskyldig. Cohen själv dömdes samma år till tre års fängelse för sin inblandning i affären.

Stöd för "häxjakt"

Dag Blanck, professor i Nordamerikastudier vid Uppsala universitet, påminner om att det pågår flera juridiska processer mot den forne presidenten. Det handlar om Trumps personliga affärer, hans försök att påverka rösträkningen i delstaten Georgia efter presidentvalet 2020 samt utredningen om händelserna den 6 januari 2021 då Trumpanhängare stormade Kapitolium i Washington med följd att fem personer dog.

ANNONS

– Gemensamt för alla dessa spår är att de reser frågan vad som händer om han blir åtalad och hans möjligheter att ställa upp i presidentvalet 2024. Där finns inga klara svar, men att vara under åtal förhindrar förmodligen inte en person att ställa upp i ett val, säger Dag Blanck till TT.

Utöver den juridiska dimensionen finns även den politiska, det vill säga hur skulle det republikanska partiet reagera på en kandidat som står under åtal.

– Det är den stora frågan. Jag skulle nog tro att hans trogna anhängare, och de är många, skulle se det som han ser det, nämligen att detta är fortsättningen på en häxjakt.

– Fast bland republikanerna finns nu en växande andel som börjar tröttna på honom och tittar på andra kandidater, påpekar Dag Blanck.

Fortsätter ändå

Nyhetsbyrån AP rapporterar att polisen har förberett för säkerhetsåtgärder i det fall att ett åtal kommer väckas mot Trump. Förberedelserna gäller säkerhet, planering och logistik inför ett eventuellt domstolsframträdande av den förre presidenten.

Trump avser att fortsätta sin presidentvalskampanj även om han åtalas.

– Absolut, jag skulle inte ens tänka på att ge upp, sade han till reportrar inför sitt tal vid den årliga konservativa konferensen CPAC i början av mars.

ANNONS

Trump riskerar också åtal för en lång rad andra misstänkta brott både före, under och efter sin tid på presidentposten.

Stephanie Cliffords, även känd som Stormy Daniels. Arkivbild.
Stephanie Cliffords, även känd som Stormy Daniels. Arkivbild. Bild: Markus Schreiber/AP/TT

Fakta: Medvind i opinionen

En sammanställning av opinionsmätningar som oberoende Real Clear Politics gjort i mars visar att stödet för Trump som Republikanernas presidentkandidat är starkt.

45,2 procent av partiets väljare ställer sig bakom Trumps satsning på Vita huset. Han följs närmast av Floridaguvernören och partikamraten Ron DeSantis, vars stöd ligger på 29,2 procent. DeSantis väntas göra en satsning på Vita huset men har inte lanserat någon kampanj ännu.

För andra presidentaspiranter ser det betydligt svårare ut. 6,8 procent av Republikanernas anhängare vill se den tidigare vicepresidenten Mike Pence som presidentkandidat i valet 2024. Den tidigare FN-ambassadören Nikki Haley, som lanserat sin kandidatur, får stöd av 5,3 procent.

Även när Donald Trump i opinionsundersökningar ställs mot sittande presidenten och demokraten Joe Biden har han medvind. Trump skulle – om än med mycket liten marginal – få fler röster om det var presidentval i dag, enligt Real Clear Politics. 44,6 procent av väljarna säger att de skulle rösta på Trump, medan 44,4 procent skulle välja Biden.

ANNONS