Därför bör Iphone-användare uppdatera genast

I måndags släppte Apple sin senaste uppdatering för Iphone – iOS 10.2.1. Den som ännu inte uppdaterat håller med största sannolikhet i en telefon med allvarliga säkerhetsbrister.

ANNONS
|

Iphoneanvändare har under lång tid kunnat luta sig tillbaka mot att Apples operativsystem mindre ofta än exempelvis Android blir utsatta för attacker från hackers – och att försök till dataintrång sällan lyckas. Men med Apples senaste uppdatering av iOS för Iphone – som kom 23 januari – avslöjas också en rad graverande problem med säkerheten i den föregående versionen av operativsystemet. Det rapporterar flera medier, däriblandWired.

Svagheten finns främst i Webkit – grunden som såväl webbläsaren Safari som App Store och flera andra inbyggda appar vilar på. 11 av de säkerhetsbrister som Apple själva listar i uppdateringen, är kopplade till Webkit. Säkerhetsbristerna gör att hackers kan komma åt information i telefonen antingen när användaren går in på skadligt webbinnehåll eller via skadliga appar. Troligtvis har säkerhetsluckorna uppkommit när Apple släppte iOS 10.2 som bland annat innehöll nya effekter i Meddelanden och nya emojis.

ANNONS

It-experter hittade luckorna

Enligt forskaren och författaren Jonathan Zdziarski har säkerhetsluckorna varit svåra att hitta.

– Det är några av världens bästa hackers som hittat dem, så ribban var lagd ganska högt, säger han till Wired.

Det minskar därmed risken för att privatpersoner skulle ha blivit drabbade – sannolikheten är liten att enskilda illasinnade hemmahackers hunnit nosa upp säkerhetsluckorna. Troligare är att svagheterna i systemet kan ha hittats och använts av större aktörer, exempelvis när olika nationer försöker skaffa åtkomst till högprofilerade politikers information.

Apple avslöjar aldrig existerande säkerhetsrisker på förhand, men nu är det alltså upp till intresserade hackers att använda de öppningar som avslöjas i föregående version av operativsystemet.

Så uppdaterar du

Den som vill uppdatera sin Iphone för att täppa till säkerhetsluckorna gör det genom att klicka på Inställningar, välja "Allmänt", sedan "Programuppdatering" och slutligen "Hämta och installera".

ANNONS