Den danske autografjägaren Flemming Christiansen fick ihop över 300 000 signaturer. Här med samlingens klenod: Agnetha Fältskog från 1979. Arkivbild.
Den danske autografjägaren Flemming Christiansen fick ihop över 300 000 signaturer. Här med samlingens klenod: Agnetha Fältskog från 1979. Arkivbild.

Dansk hann få ihop över 300 000 autografer

Agnetha Fältskog var hans största idol. Självklart finns hon med i den kolossala autografsamling som danske Flemming Christiansen lämnar efter sig.

ANNONS
|

"Stjärnor i sorg: Autograf-Flemming är död", meddelade tidningen Ekstrabladet på fredagen.

Danmarks mest berömde autografjägare lyckades under fyra årtionden tillskansa sig över 300000 autografer från danska och utländska kändisar.

Den första autografen skrev Abba-stjärnan Agnetha Fältskog.

- Det började 1979. Min onkel följde med mig från Bornholm till Köpenhamn för en Abba-konsert. Jag är världens största Abba-fan, så jag var där tre dagar i förväg och väntade på att dörrarna skulle öppnas, sade Flemming Christiansen i en intervju med realityportalen.dk för två år sedan.

ANNONS

Vann respekt

Den som sedan 80-talet varit ett känt ansikte i Danmark har högst sannolikt stött på den nitiske bornholmaren.

En av landets största komiker, Casper Christensen, minns honom som en ihärdig och artig person.

- Jag har mött honom 40–50 gånger. Man blev överraskad över att han ville ha ens autograf gång på gång, säger komikern till Ekstrabladet.

Skådespelaren Anders Bircow till samma tidning:

- När det är en som verkligen går in för det sådär, då får man böja sig i respekt för att mannen tar sin hobby mycket seriöst.

Trägen jakt

Flemming Christiansen opererade även utomlands. London var en hans bättre jaktmarker. Där kom tålamod och åter tålamod väl till pass.

- Jag väntade på Michael Jackson i tre, fyra dagar. Men jag har faktiskt sålt autografen, för jag var inte säker på att den var äkta. Han skrev den inne i bilen, men det kan ju lika gärna ha varit hans assistent och jag vill bara ha autografer som är äkta, sade signatursamlaren till realityportalen.dk.

ANNONS

Han sålde Michael Jackson-krumeluren för 3500 danska kronor. Annars gjorde sig han ogärna sig av med en trofé. Intäkterna kom i stället från servicejobb mellan varven.

Kär klenod

Bra kontakter var A och O för den hängivne autografjägaren. Som en viss hotelldirektör i London.

- Det visade sig att såväl Whitney Houston som Julie Andrews och Christian Slater bodde på hotellet och jag fick allas autografer.

Flemming Christiansen lär aldrig ha gjort sig ovän med någon kändis. Hade de inte lust, backade han undan. En gång snäste en sur Clint Eastwood avböjande.

- Jag sade bara "you have a nice evening, sir" och gick igen.

Agnetha Fältskog träffade han minst tio gånger. Den första autografen av henne från 1979 förblev samlingens klenod.

Flemming Christiansen gick bort tidigare i veckan efter en längre tids sjukdom. Han blev 56 år.

ANNONS
TT

ANNONS