Brittiska domstolar ska nu avgöra om Julian Assange kommer att utlämnas till USA. Arkivbild.
Brittiska domstolar ska nu avgöra om Julian Assange kommer att utlämnas till USA. Arkivbild.

Brittisk minister okejar Assange-utlämning

USA:s begäran om att få Wikileaksgrundaren Julian Assange utlämnad har godkänts av den brittiska regeringen. Nu är det upp till domstolen att avgöra om Assange ska lämnas ut.

ANNONS
|

Beslutet fattades av Storbritanniens inrikesminister Sajid Javid, som i en radiointervju med BBC:s Radio 4 säger att det nu är landets domstolar som avgör om Assange ska utlämnas till USA. Redan på fredag kan Assange komma att framträda i domstol igen, sannolikt via videolänk, skriver nyhetsbyrån AFP som understryker att första dagen i rätten troligen kommer att ägnas mest åt procedurfrågor.

Den officiella utlämningsbegäran från USA lämnades in tidigare i veckan sedan Julian Assange i april åtalats för att bland annat ha försökt hacka sig in i ett av försvarsdepartementets datasystem. Sedan dess har ytterligare 17 punkter tillförts till åtalet, bland annat flera brott mot USA:s spionlagar.

ANNONS

"Det är inte över"

Advokat Per E Samuelson som företräder Julian Assange när det gäller brottsmisstankarna om sexbrott i Sverige har inte varit i kontakt med sin klient sedan beskedet om brittiska regeringens godkännande av en utlämning till USA. Han har däremot pratat med de advokater som företräder Assange i Storbritannien.

- Som jag förstått det så fungerar det ungefär som i Sverige att både domstol och regering måste godkänna en utlämning. Det här innebär inte att domstolsprövningen i Storbritannien påverkas utan brittisk domstol måste också godkänna utlämningen, säger Per E Samuelson.

Han säger att man från den politiska utgångspunkten sagt ja och att man inför domstolsprövningen inhämtat regeringens uppfattning.

- Det här betyder inte att det är över.

I brittiskt fängelse

Julian Assange greps av brittisk polis i april i år efter att ha tillbringat nästan sju år på Ecuadors ambassad i London. Dit tog han sin tillflykt för att undvika utlämning till Sverige, där han sedan 2011 misstänks för flera sexualbrott. Samtliga utom ett fall av våldtäkt har preskriberats. En utredning om den våldtäkten återupptogs kort efter att Assange greps i april och åklagare har velat få honom häktad i Sverige, något som Uppsala tingsrätt avslog förra veckan.

ANNONS

Sedan den 1 maj avtjänar han ett nästan ett år långt fängelsestraff för brott mot brittiska borgensregler.

TT

ANNONS