Tammy Christiansen hittar sin vigselring i resterna av sitt nedbrunna hem. Myndigheterna upplever stora problem med plundringar i sviterna efter bränderna.
Tammy Christiansen hittar sin vigselring i resterna av sitt nedbrunna hem. Myndigheterna upplever stora problem med plundringar i sviterna efter bränderna.

Brandmännen gör framsteg i Kalifornien

Bränderna i norra Kalifornien har nu kostat 29 människor livet. Men räddningstjänsten säger sig göra framsteg. Samtidigt fortsätter massevakueringar – och i dess spår stora problem med människor som plundrar de övergivna hemmen.

ANNONS
|

Torr och varm luft, och starka vindar på uppåt 22 sekundmeter sade väderprognoserna. Men meteorologernas spådomar besannades inte på torsdagen vilket gjorde att kampen mot de 22 stora bränderna underlättades.

- Vi gör definitivt framsteg, säger Daniel Berlant, chef vid Kaliforniens myndighet för skogs- och brandskydd, Cal Fire, till Reuters.

Dödstalet har stigit till 29, enligt nyhetsbyrån AP, men i den frist vädret ger kan brandmännen nu ägna sig åt att skapa brandgator i landskapet för att förhindra spridning. Samtidigt varnar myndigheterna för att dödstalet kommer att stiga när resterna av de cirka 3500 bostäder och företag som förstörts har sökts igenom.

ANNONS

Hundratals människor är fortfarande anmälda som saknade, men antalet skiftar ständigt när många återfunnits och många av anmälningarna har också visat sig vara dubbla.

25000 lämnat sina hem

Elden har härjat omkring 77000 hektar och fått cirka 25000 människor att lämna sina hem. Och de människor som inte frivilligt ger sig av från evakueringszonerna ska inte förvänta sig någon hjälp, varnar myndigheterna.

Omkring 80 flyg till och från området har ställts in.

Sent på onsdagskvällen kom ytterligare obligatoriska evakueringsorder för den östra delen av Sonoma Valley och den lilla orten Geyserville, medan människorna i delar av Napa stad och flera andra platser uppmanades förbereda sig på att lämna sina hem. På eftermiddagen evakuerades hela Calistoga, en ort med drygt 5000 invånare.

I spåren av evakueringarna har också stora problem med plundringar uppstått. Bara under onsdagen greps minst tre personer i Santa Rosa och en i Mendocino, misstänkta för att ha stulit saker från övergivna hem.

Måste bevisa

Laurie Frost, som har evakuerats från sitt hem i utkanten av Santa Rosa, återvände på onsdagen till sitt ännu oskadda hus för att hämta saker. Under två timmar kom fyra polispatruller för att kontrollera att det var hennes hem.

- De var otroligt misstänksamma och vi var tvungna att bevisa att vi bodde där. Men jag är bara glad att de var så misstänksamma, och imponerad över att de var så många. Vi bor ändå väldigt avsides, säger hon till TT.

ANNONS

Polisen berättade för Laurie att de hade gripit en person som hade åkt runt i området med en husvagn. Inuti fann de mängder av elektronik och annat misstänkt stöldgods från husen.

"Dumma i huvudet"

Polisen varnade dem även för att tanka bensin, eftersom ökade problem med stulna kreditkortsuppgifter – så kallad skimning – rapporteras på bensinstationer när fler och fler tankar upp sina bilar för att lämna området.

- Det är helt otroligt att folk kan vara så dumma i huvudet att man utnyttjar någon överhuvudtaget. Men att göra det nu när hela samhället är i kris är ännu mer avskyvärt, säger Laurie Frost till TT.

Även Nationalgardet har engagerats för att kontrollera människor som rör sig i evakueringszonerna.

"Alla plundrare som grips kommer att åtalas enligt lag. De som tror att det här är ett bra tillfälle att utnyttja att hem har evakuerats behöver fundera ett varv till", säger distriktsåklagare Jill Ravitch, enligt åklagarmyndighetens sajt.

TT

Fakta: Kalifornien

Kalifornien är USA:s folkrikaste delstat med omkring 39,2 miljoner invånare (2016).

Delstaten har en areal på 411000 kvadratkilometer, vilket är något mindre än Sverige.

Kalifornien brukar benämnas som världens sjätte största ekonomi.

Guvernör i delstaten är Jerry Brown.

Källa: Nationalencyklopedin

ANNONS